1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Meri-Lapissa lumi aiheuttaa sähkökatkoja

Lumiset puut ovat painuneet tai katkenneet sähkölinjojen päälle ja sähkökatkoja on ympäri Meri-Lapin. Vaikeinta on Simossa, jossa sadat kotitaloudet ovat edelleen vailla sähköä.

Kuva: Kimmo Hiltula / Yle

Sähkökatkot vaivaavat edelleen erityisesti Simossa Rantakairan sähkön alueella. Simossa on satoja talouksia vailla sähköä, sillä asemankylältä Simojoen eteläpuolella kulkeva sähkölinja on poikki.

Sähkölaitospäällikkö Sami Tiiro kertoo, että korjauksia tehdään koko ajan, mutta aina kun sähköt saadaan päälle, lumi taivuttaa uuden puun linjalle jossain toisessa kohtaa. Linjaa on kymmeniä kilometrejä Asemakylältä aina Ranuan rajalle asti.

Sähkökatkoja on ollut torstaina laajoilla alueilla Torniossa ja Keminmaassa. Paikoin sähköt olivat poikki vielä iltapäivällä.

Lunta kertynyt lyhyessä ajassa runsaasti

Esimerkiksi Tornion Torpissa sijaitsevassa mittauspisteessä on satanut vuorokauden aikana 17 senttimetriä uutta lunta. Myös esimerkiksi Ranualla ja Rovaniemellä lunta on satanut melkein yhtä paljon.

Lumipeitteen paksuus ylittää jo pitkän ajan keskiarvon. Ilmatieteen laitoksen mukaan esimerkiksi Torniossa lunta oli iltapäivällä tasan 60 senttimetriä.

Lumi työllistää myös poliisia

Torstaina poliisilla on ollut toistakymmentä lumesta johtuvaa tehtävää. Hommia ovat tuoneet niin penkkaan kiinni jääneet ajoneuvot sekä kolarit.

Iltapäivällä Tornion Kainuunkylässä on ollut kahden rekan ja henkilöauton kolari. Toistaiseksi ollaan selvitty aineellisilla menetyksillä, henkilövahinkoja ei ole tullut.

Edit  29.1. klo 15.00 juttuun lisätty tiedot poliisista ja lumipeitteen paksuudesta. Klo 16.30 lisätty tiedot Simosta.