Kreikan korruption kitkemisessä paljon työtä

Valtion viroilla ja eduilla kannatusta neljä vuosikymmentä keränneet konservatiivit ja sosialistit kokivat Kreikan parlamenttivaaleissa murskahäviön. Uusi pääministeripuolue Syriza on valmis korruption vastaiseen taisteluun. Syvälle juurtuneita käytäntöjä ei ole helppo kitkeä.

Ihmiset kuuntelivat Kreikan yleisradion ERT:n orkesterin esiintymistä yhtiön toimitalon edustalla Ateenassa 9. heinäkuuta. Konsertti oli osa ERT:n työntekijöiden tueksi järjestettyä mielenosoitusta. Kuva: Simela Pantzartzi / EPA

Ei epäilystä, että neljä vuosikymmentä kestänyt konservatiivien ja sosialistien asiakkuusjärjestelmä oli pohja Kreikan valtiontalouden vajeelle ja velkakriisille.

Puolueiden hallitusvastuu murtui, kun vasemmistoliitto Syriza voitti viime viikolla parlamenttivaalit.

Vanhassa kaksipuoluejärjestelmässä virat ja julkiset kilpailut menivät ääniä vastaan helposti kannattajille ja sukulaisille. Ammattiyhdistyksille tarjotut edut nousivat mittaviksi, esimerkiksi tele-ja sähkölaitoksella sekä Yleisradioyhtiö ERT:ssä.

Pääministeri Samaras lakkautti yleisradion, ja noin 2 600 työntekijää erotettiin. Syriza on luvannut herättää ERT:n henkiin irtisanottuine henkilöstöineen. Perusteluna on kunnon journalismin takaaminen.

Syrizan kannattajien odotukset työllisyyden parantamiseksi ovat kovat. Toivottavasti eivät Alexis Tsiprasin koalitiohallitukselle liian kovat maan vanhan käytännön muistaen.

Byrokraattisen korruption mahti

Klientilismin uudistamisyritykset kariutuivat poliitikkojen pelkoon uudelleenvalinnastaan. On arveltu, että mukana oli myös hyvittelyä 1960–70-lukujen vaihteen sotilasjuntan aikaisesta lakkoilijoiden ja vasemmiston painostamisesta.

Vasta Kreikan lainaohjelmien ehdot pakottivat kreikkalaiset irtautumaan hyvin palkattuja valtion virkoja loppuelämäksi -mallista. Talouskriisin alku kiteytyikin lööppeihin veturinkuljettajien 6 000 euron palkoista maan keskipalkan ollessa 1 300 euroa.

Tuon ajan ansiot takasivat huolettomuutta myös ruskeisiin kirjekuoriin lääkäreille. Tulojen romahdettua on hämmästeltävää, että vanha tapa elää yhä.

Kilpailun avaaminen vaikeuksien kautta

Kansantaloutta rasitti vuositasolla miljardeilla euroilla myös kilpailun jarruttaminen eri ammattikunnissa.

Uutta yrittäjyyttä rajoitettiin muun muassa insinööri-, lakimies- ja kuljetusaloilla. Troikka vaati tabun rikkomista ja noin 150 suljetun ammatin avaamista. Lakkojen rintama oli loputon. Nyt apteekkiluvat eivät siirry enää suvussa.

Tsiprasin hallituksella on silti savottaa keskeneräiseksi jääneessä hankkeessa.

Operaatio ”puhtaat kädet” pääministerin ovella

Ajattelumuutos on lähtenyt käyntiin.

Kreikkalaiset äänestivät maan johtoon puolueen, joka vastustaa vallan väärinkäyttöä. Korruption kitkeminen on tärkeää Syrizan oikeistolaiselle hallituskumppanillekin, pienpuolue Itsenäisille kreikkalaisille. Yhdessä niiden on onnistuttava myös teoissa.

Läpinäkyvyyttä tukee uusi korruption vastainen ministeriö, joka toimii suoraan pääministerin alaisuudessa. Ministeriötä johtaa rahanpesun tutkinnan asiantuntija.

Tiukkana demokraattisten menettelyjen noudattajana tunnettu Syrizan kansanedustaja Zoi Konstantopoulou vastaa parlamentin puhenaisen nuijalla puoluekähminnän estämisestä.

Mahtisuvut, Karamanlikset ja Mitsotakikset, lähtevät yrittämään pääoppositiossa Syrizan uudistusten torppaamista. Papandreoun klaanin ei tarvitse yrittää. Heitä ei parlamentin käytävillä vilahtele, 92 vuoden läsnäolon jälkeen.

Yle Uutiset / Sara Saure, Ateena