"Jeesusta suositumpi" bändi soi jumalanpalveluksessa

Inkeroisten kirkossa pidetään sunnuntaina toista kertaa jumalanpalvelus Beatlesin tahtiin. Kirkkoherran mielestä laulujen aiheet ovat hyvin lähellä Uutta Testamenttia. Suorat huumeviittaukset kuitenkin häiritsevät.

The Beatles saapumassa San Franciscon lentokentälle vuonna 1964. John Lennon kuvassa ylhäällä oikealla. Kuva: AP Graphics Bank

Inkeroisten kirkossa Kouvolassa raikaa tulevana sunnuntaina hieman epätavallinen musiikki jumalanpalveluksen yhteydessä. Virsien sijaan kirkossa kuullaan kaikkien aikojen pop-yhtyeen The Beatlesin tuotantoa.

Paikalliset muusikot tulkitsivat brittibändin tuotantoa ensimmäisen kerran kirkossa vuonna 2013. Kirkkoherra Heikki Heinosen mukaan vastaanotto oli positiivinen ja konsertissa oli sisältöä.

Kyse on muuten tavallisesta jumalanpalveluksesta saarnoineen ja rukouksineen, mutta liturginen laulu puuttuu. Kirkkoherran mielestä Beatlesin musiikki sisältää paljon samoja teemoja kuin Uusi Testamentti.

She's Leaving Home on kuin kertomus tuhlaajapojasta. On myös luuseri- ja vieraantumisteemoja ja maailmanmenon pohdiskelua. Esimerkiksi Help on epävarman ihmisen avunpyyntö, pohtii Heinonen.

Bändi kristittyjen hampaissa

Omana aikanaan Beatles oli kaikkea muuta kuin kristittyjen suosikkibändi. John Lennon totesi, tai ainakin hänen tulkittiin todenneen, että bändistä oli tullut jo Jeesusta suositumpi. Yhdysvalloissa kommentti aiheutti raivoa ja bändin levyjä tuhottiin. Myöhemmin bändi innostui intialaisesta meditaatiosta Maharishin johdolla.

– No, olin minäkin silloin eräänlainen etsijä. Kyllä heilläkin näkemykset laajenivat myöhemmin, ja esimerkiksi George Harrison oli hyvinkin hengellinen ihminen. McCartney puolestaan sävelsi Liverpool-oratorion, sanoo kirkkoherra Heikki Heinonen.

Bändin suhde huumeisiin oli myös hyvin avomielinen, ja tämä kuului myös musiikissa. Kuuluisin esimerkiksi lienee Lucy in the Sky With Diamonds, jonka on tulkittu viittaavan LSD:hen. Kirkkoherra Heinonen sanoo huumausaineiden olleen yksi vaihe bändin urallla, johon he eivät jääneet kiinni.

– Kyllä sitä aikaa elin itsekin väkevästi. Mutta kyllä se minuakin häiritsee, jos tiedän jonkun laulun taustalla olevan huumeita.

Ei liian vakavaa

Kirkoissa on kuulut viime vuosina hyvinkin erilaista musiikkia. Herran huoneessa on pidetty muun muassa tekno- ja hevimessuja, ja Tampereella on pidetty Juice-kirkkoa. Sunnuntain jumalanpalvelukseen Inkeroisiin odotetaan varsinkin entisiä 60-luvun nuoria.

– Tätä ei pidä ottaa liian vakavasti. Tämä on signaali siitä, että taide ja kirkon sanoma voivat kohdata. Kyse ei ole kannanotosta tai linjanvedosta, sanoo kirkkoherra.