Talvivaara-oikeudenkäynti alkaa vasta kesälomien jälkeen

Kainuun käräjäoikeudessa valmisteilla olevan rikosjutun pääkäsittely Talvivaaran neljää johtohenkilöä vastaa käytäneen vasta kesälomien jälkeen. Iisalmen Sanomille vuodetun tiedon mukaan Talvivaaralta ja sen johtajilta vaaditaan yli 13 miljoonan euron korvauksia.

Talvivaara
Talvivaaran pääsy kielletty -kyltti
Heikki Rönty / Yle

Syyttäjä vaatii Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä ja sekä yhtiön neljältä johtajalta yhteisvastuullisesti 13,3 miljoonan euron korvauksia valtiolle rikoksen tuottamasta taloudellisesta hyödystä. Korvausvaade perustuu epäiltyyn törkeään ympäristön turmelemiseen. Lisäksi kaivosyhtiölle vaaditaan 850 000 euron yhteisösakkoa.

Rikosjutun valmistelu on kesken, sanoo jutun toinen syyttäjä Heikki Ylisirniö Itä-Suomen syyttäjänvirastosta.

– Tällä hetkellä odotetaan asianosaisten vastauksia korvausvaatimuksiin ja syytteisiin. Aikaa heille on varattu helmikuun loppuun.

Ylisirniö ei ota kantaa Iisalmen Sanomien tietoihin syytteistä ja korvausvaatimuksista.

– Ei siihen voi sanoa muuta kuin että en voi vahvistaa enkä kieltää. Ilmeisesti joku asianosainen on papereita siellä toimittajalle näyttänyt.

Jutun pääkäsittely menee pitkälle loppukesään, sanoo Ylisirniö.

– Tässä pitää ensin katsoa, mitä asianosaisten lausunnot tuo, tuleeko mahdollisesti lisätutkintaa ja niin edelleen. Missään tapauksessa tätä ei saada keväällä käyntiin.

Ylisirniön mukaan myöskään valmisteluistunnon päivämäärää ei ole vielä voitu päättää.

Iisalmen Sanomien tietojen mukaan 13,3 miljoonan euron korvausvaatimuksen lisäksi neljälle Talvivaaran johtajalle vaaditaan ehdollisia vankeusrangaistuksia. Lehden mukaan johtajille vaadittavat rangaistukset ovat kestoltaan vähintään kahdeksan kuukauden ja vähintään yhden vuoden välillä.