Pillimehuun mieltynyt rosvo piinaa ruokakauppiasta

Pillimehupurkkeja laatikko toisensa perään, kaikissa pillit paikoillaan, mutta pillin reikää peittävä foliokansi on rikki. Rosvoa vaivaa jano, mutta myös mieltymys hopeaan.

Kotimaa
Talitintit nokkivat pillimehujen pillin reiän foliokansia mielellään.
Sanna Savela / Yle Keski-Suomi

Kokenut kauppias tietää, että pillimehurosvolta on turha ottaa sormenjälkiä. Kauppapäivän hiljetessä syyllinen ilmestyy liihottelemaan kattopalkkien lomaan ja tähyilemään mehuosaston sijaintia.

– Talitintit ovat viehtyneet hopeaan ja erityisesti pillimehujen foliokannet ovat niille mieluisia. Varmasti ne myös juovat mehua, koska janohan nille sisätiloissa tulee, tänäkin talvena muutaman tintin kaupasta pois häätänyt kauppias kertoo.

Leivänmuruja ja jyviä on turha laittaa syötiksi.

Kauppias

Sotkuiset linnut kaupassa ovat lainsäädännönkin kannalta ongelma, mutta kun kaupassa on sisäkorkeutta yli kymmenen metriä, haavia on kauppiaan turha kaivaa esille.

Jos siivekkäät eivät sivistyneellä ohjauksella ulko-oville suostu poistumaan, kauppa joutuu yleensä hälyttämään tuholaistorjujan apuun. Desinfektorit pyydystävät lintuja kaupoista häkeillä, joiden toimintaperiaate muistuttaa katiskaa.

– Leivänmuruja tai jyviä on turha laittaa häkkiin syötiksi. Eniten talitinttejä kiinnostavat pienet foliopallot. Ne kiinnostavat lintuja ihan valtavasti, siksi ne pillimehujen kansiakin nokkivat, kauppias ihmettelee.

Pyyntiin tarvitaan poikkeuslupa

Useimmiten kauppoihin sisälle lennähtävät juuri talitiaiset, sen vahvistaa myös kokenut desinfektori.

– Loka-marraskuussa lintuja pyydystetään eniten, silloin ilmat alkavat viiletä. Kun kauppaan on tulossa tavarakuorma ja lastauslaiturin ovi avataan, vikkelät talitintit marssivat jonossa sisälle. Talven mittaan lintuja on kaupoissa enemmän yksittäisiä, Urpo Turunen Kuopion Desinfektiopalvelusta kertoo.

Pillimehut ovat talitinttien herkkua, hopeinen foliokansi viehättää lintuja.
Sanna Savela / Yle Keski-Suomi

Turusella on kauppojen tuholaistorjunnasta yli 30 vuoden kokemus, ja hänen yrityksensä hoidossa on kauppoja Hangosta Tornioon ja Sallaan saakka. Myös hän on huomannut, että erityisesti pillimehut ovat talitinttien suosiossa.

Joissakin Ely-keskuksissa lupapäätöksen käsittely vie jopa toista kuukautta.

Desinfektori Urpo Turunen

Siivekkäiden alivuokralaissuhde päättyy jo lainkin vaatimana nopeaan häätöön, tosin ei välttämättä samana päivänä. Nimittäin jos kauppaan lennähtää rauhoitettu lintu, kuten talitintti tai varpunen, sen poistamiseen tarvitaan ely-keskuksesta poikkeuslupa.

– Luvan käsittely kestää kahdesta päivästä viikkoon, mutta joissakin ely-keskuksissa lupapäätöksen käsittely vie jopa toista kuukautta. Luvassa määritellään ehdot, miten linnun poistamisessa tulee toimia, Turunen sanoo.

Luvan avulla lintu voidaan joko ampua ilmakiväärillä tai houkutella se häkkiansaan. Turusen mukaan ampumiselle paras aika on aamulla ennen myymälän avaamista.

Kun valot sytytetään, linnut tulevat esiin piiloistaan.

Desinfektori Urpo Turunen

– Kun valot sytytetäään, linnut tulevat esiin piilopaikoista. Linnun poistaminen isosta kaupasta on työlästä ja hidasta ja vaatii mieluiten kaksi ihmistä. Varsinkin marketit ovat vaikeita paikkoja, ne ovat korkeita ja katossa on paljon palkkeja.

Häkkipyynti onnistuu mihin aikaan vuorokaudesta tahansa. Turusen mukaan häkki kannattaa laittaa paikkaan, jossa linnut mielellään oleskelevat.

– Kun lintu on satimessa, häkki viedään ulos ja lintu voidaan vapauttaa.

Tuoksuansoja ja sähköisiä pyydyksiä

Lintujen lisäksi desinfektoreita tarvitaan kauppoihin jyrsijöiden ja elintarviketuholaisten häätämiseen. Esimerkiksi riisihäröt voivat pesiytyä leseisiin ja näkkileipiin, jauhokoisa tykkää nimensä mukaisesti jauhoista, mutta myös auringonkukansiemenistä. Muita yleisiä ovat Turusen mukaan hinkalo- ja rohmukuoriaiset, riisi- ja jyväkärsäkkäät, sokeritoukat ja keväisin muurahaiset.

Joinakin vuosina tuholaisia on enemmän, toisina vähemmän.

Desinfektori Urpo Turunen

– Joinakin vuosina tuholaisia on enemmän, toisina taas vähemmän, mutta kaikkia näitä yleisimpiä tavataan joka vuosi.

Elintarviketuholaisia voidaan hävittää kaupan kiinni olessa ruiskutteilla, mutta myös tuotteiten ylä- tai alapuolelle laitettavilla feromoniansoilla, jonka tuoksu houkuttaa tuholaisia.

– Myös sähköisiä ansoja käytetään niin jyrsijöiden kuin muiden tuholaisten torjunnassa. Jyrsiköiden pyydästämisessä ollaan menossa koko ajan myrkyttömämpään suuntaan, joten myös perinteisiä loukkuja voidaan käyttää.

Tintit jo maitomiesten riesana

Tinttien mieltymys hopeaan on tuttua lintuharrastajille. BirdLife Suomen aluevastaava Tuomo Pihlajan mukaan tiaiset olivat iso riesa englantilaisille maitomiehille.

Tiaiset ovat oppivaisia lintuja.

Aluevastaava Tuomo Pihlaja

– Kun maitomiehet jättivät foliokantiset maitopullot portaille, tiaiset oppivat nokkimaan kannet niistä rikki. Kai siihen kannen alle kertyi kermaa, jota ne sitten söivät. Linnut alkoivat nokkia kansia ihan järjestään. Sama voi näköjään tapahtua pillimehuille.

Pihlajan mukaan se, että kiiltävä kiinnittää linnun huomion liittyy eloonjäämisviettiin.

– Yleensä ne poimivat ympäristöstä poikkeavat asiat ja nokkaiset, koska kyse voi olla mahdollisesta syötävästä. Monien hyönteisten pintahan on kiiltävä tai metallinhohtoinen.

Kauppoihin linnut pyrkivät lämmön ja ruoan perässä – vahingossa tai tarkoituksella.

– Tiaiset ovat oppivaisia lintuja, ne voivat kulkea ovista sisään ja ulos ihan tarkoituksenaan hakea ruokaa.

Tuomo Pihlajaa haastatteli Esko Pulliainen.