Shanghain kehotus lisätä lapsilukua ei ole tuottanut tulosta

Väestö ikääntyy myös Kiinassa. Maa on vuosikymmenen myöhässä yhden lapsen politiikan kumoamisessa, sanoo asiantuntija.

Ulkomaat
Isovanhempia lapsenlapsen kanssa puistossa.
Kiinassa on rajoitettu perheiden lapsilukua miltei neljän vuosikymmenen ajan.Dego Azubel / EPA

Kiinan yhden lapsen politiikka pyörrettiin viime keväänä ympäri Shanghain suurkaupungissa: nuoriapareja kehotettiin hankkimaan lisää lapsia. Kehotus ei kuitenkaan ole aiheuttanut viranomaisten toivomaa vipinää synnytysosastoilla.

Shanghain perhesuunnittelukeskuksen jäsenen Fan Huan mukaan 90 prosentilla Shanghain lapsentekoiässä olevista naisista on nyt oikeus toiseen lapseen. Shanghain viranomaiset laskivat viime keväänä, että lakimuutos toisi kaupunkiin 75 000–150 000 pienokaista kolmen vuoden aikana, kertoi tuolloin uutistoimisto Xinhua.

Toisin kävi, sillä ensimmäisen vuoden aikana vain viisi prosenttia perheistä on hakenut lupaa toiseen lapseen.

Toinen lapsi voi olla taloudellisesti rasite

Kiinassa on rajoitettu perheiden lapsilukua miltei neljän vuosikymmenen ajan. Kaupunkilaispariskunnille on useimmiten sallittu vain yksi lapsi. Maalla sääntö ei ole ollut yhtä tiukka.

Kiina on havahtunut samaan kuin länsimaat: työikäisiä kansalaisia alkaa pian olla liian vähän eläkeikäiseen väestöön verrattuna. Pääkaupunki Peking on kuuden alueen joukossa, jossa on jo aiemmin alettu sallia suuremmat kuin yhden lapsen perheet.

– Selvää on, että 10–15 vuoden päästä ei näytä hyvältä. Kiinan olisi pitänyt muuttaa lapsipolitiikkaansa jo ainakin kymmenen vuotta sitten, kun taloudellinen ja sosiaalinen tilanne oli vielä aivan toinen, sanoo yhdysvaltalaisen Pohjois-Carolinan sosiologian professori Yong Chai.

Koulutus- ja elinkustannusten rajun nousun vuoksi kiinalaiset eivät enää ehkä haluakaan enempää kuin yhden lapsen. Syntyvyyden vähentyminen on nähtävissä myös naapurimaassa Taiwanissa ja Hongkongissa.

Lähteet: AP, Yle Uutiset