Öljyjätti Shell kiristää vyötä: kuluja karsitaan lähes 14 miljardia euroa

Shellin säästöt syntyvät öljyntuotantoon liittyviä projekteja lykkäämällä ja perumalla kolmen vuoden aikana. Osinkoeistystä ei muuteta.

talous

Öljyjätti Shell kiristää vyötään raakaöljyn halpenemisen seurauksena. Shell kertoi torstaina etsivänsä kolmen vuoden aikana yhteensä 15 miljardin dollarin eli liki 14 miljardin euron säästöjä.

Shellin toimitusjohtaja Ben van Beurden tosin varoitti ylireagoimasta raakaöljyn halpenemiseen. Miljardisäästöistä huolimatta osinkoesitykseen ei koskettu.

Shellin säästöt syntyvät öljyntuotantoon liittyviä projekteja lykkäämällä ja perumalla.

Viime vuoden kesäkuusta raakaöljyn hinta on tippunut noin 60 prosenttia. Syinä ovat mm. heikko kysyntä maailmanlaajuisesti ja liuskeöljyn tuotannon kasvu Yhdysvalloissa. Shellin ohella muutkin suuret öljy-yhtiöt, kuten BP ja Total, ovat joutuneet sopeutumaan tilanteeseen.

Raakaöljyn halpenemisesta huolimatta öljyntuottajamaiden OPEC-järjestö päätti marraskuussa, ettei öljyn tuotantomääriä leikata.

BP ja Total ovat sanoneet, ettei niillä ole aikeita leikata sijoittajille tärkeää osinkoa, vaikka öljyn hinta pysyttelisi pidempäänkin matalla.

Lisäksi öljy-yhtiöt ovat varoitelleet, ettei huonosta tilanteesta huolimatta kannata nyt säästää liikaa, koska se voi haitata pidemmän tähtäimen suunnitelmia.

Shellin hallituksen puheenjohtajana on toiminut Jorma Ollilla. Hän on jättäytymässä sivuun, seuraajaksi on nimitetty Charles Holliday.

Lähteet: Reuters, AFP