1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

Neuvostoliiton hyväksi vakoillut ruotsalainen Stig Bergling kuollut

Bergling tuomittiin ja pakeni, mutta palasi lopulta Ruotsiin ja armahdettiin vuonna 1997.

Kuvassa Stig Bergling vuonna 1996. Kuva: Yle

Ruotsissa suuren vakoiluskandaalin aiheuttanut Stig Bergling on kuollut. Hän oli 77-vuotias ja ehti olla 17 vuotta vapaa mies kotimaassaan palattuaan pakomatkaltaan. Hän sairasti Parkinsonin tautia. 

Bergling työskenteli Ruotsin turvallisuuspoliisissa, ja hänellä oli tehtäviä myös YK:ssa, mutta samaan aikaan hän toimitti salaa tietoja Neuvostoliitolle. Israelin tiedustelupalvelu Mossad pidätti hänet vuonna 1977 Israelissa.

Vuonna 1979 hänet tuomittiin elinkautiseen vankeuteen, mutta vuonna 1987 hän pakeni vaimoineen Neuvostoliittoon kesken vankilaloman. Pakoreitti kulki Suomen kautta. Pariskunta asui sittemmin myös Libanonissa, Unkarissa ja Israelissa. 

Vuonna 1994 pariskunta palasi vapaaehtoisesti Ruotsiin, ja kolme vuotta myöhemmin Bergling armahdettiin. Hänet tultiin vuosien varrella tuntemaan useilla eri nimillä. Kuollessaan hän oli Eugén Sydholt.

Bergling paljasti Ruotsin hunaja-ansan

Neuvostoliitto sai Berglingiltä tietoja Ruotsin turvallisuuspoliisin toiminnasta ja turvallisuuslaitteistoista. Hänellä oli näppinsä pelissä myös silloin, kun neuvostojohtaja Leonid Brežnevin poika pääsi karkaamaan hänelle viritetystä ansasta.

Ruotsin turvallisuuspoliisissa tuumittiin 1960-luvulla, että neuvostovakoojien täytyi olla yhtä alttiita alkoholin ja seksin houkutuksille kuin niihin kompastuneet läntiset vakoojat. Kohteeksi valittiin Juri Brežnev ja kaksi hänen maanmiestään.

Ensikertalaiset ruotsalaiset pyysivät apua brittien MI6-tiedustelujärjestöltä, kun tukholmalaisasuntoon viriteltiin mikrofoneja ja kameroita. Hunaja-ansan tallenteista oli määrä tulla tulla kiristysvaltti.

Brežnev ja hänen toverinsa katosivat kuitenkin yllättäen Ruotsista. Vasta vuosia myöhemmin selvisi miksi: Bergling oli aavistanut, että jotakin oli tekeillä, ja kertonut siitä Neuvostoliitolle.