”Kuolet yksin kaukana kotoasi” – Ranska julkaisi anti-jihadismivideon

Ranska taistelee radikalismia vastaan netissä. EU:n sisäministerit yrittävät kokouksessaan Riiassa etsiä keinoja estääkseen radikalisoitumisen.

Ulkomaat
www-sivu
francetvinfo.fr

Ranskan hallitus on julkaissut videon (siirryt toiseen palveluun), jolla yritetään herättää jihadismista kiinnostuneita nuoria ymmärtämään, mihin he ovat lähdössä.

Ranska ja muut EU-maat yrittävät torjua lähtemistä kriisimaihin ja radikalisoitumista EU-maissa. Vastapropaganda ja netin rajoittaminen ovat keinoja, josta EU-maiden sisäministerit keskustelevat tänään Latvian Riiassa ylimääräisessä kokouksessaan.

Ranskan hallituksen julkaisemassa videossa uutiskuvia ja pätkiä jihadistivideoista. Kuvissa esitetään jihadistien uhoa ja tekoja, esimerkiksi ristiinnaulitsemista. Teksteissä lainataan jihadistien väittämiä ja niihin vastataan Ranskan vastapropagandan lausein. Esimerkiksi jihadistien kutsulle uhrata itsensä yhden asian puolesta vastataan: ”Löydät maanpäällisen helvetin ja kuolet yksin kaukana kotoasi.”

Kun jihadistit kutsuvat auttamaan Syyrian lapsia, ranskalaisten mukaan ”todellisuudessa osallistut siviilien massamurhaan”.

Ranskasta on lähtenyt yli 1 000 henkilöä taistelemaan Irakiin tai Syyriaan. Iskussa Charlie Hebdo -lehteen ja juutalaiseen ruokakauppaan kuoli 17 henkilöä.

Ranskan hallituksen tiedottaja Christian Gravel sanoo uutistoimisto AFP:lle hallituksen tavoittelevan videolla haavoittuvia nuoria henkilöitä.

– Toivomme, että tämä antaa shokkiherätyksen, Gravel sanoo.