Turvapaikanhakijan sietämätön odotus

Irakilainen Mahdi on yksi lukuisista turvapaikanhakijoista. Kotimaassaan kidutettu mies päätyy Suomessa ensin poliisin putkaan, sitten muiden turvapaikanhakijoiden kanssa lopulta Joutsenon vastaanottokeskukseen, joka on entinen vankila.

kulttuuri
Annamari Marttinen.
Kirjailija Annamari Marttinen on kirjoittanut romaanin irakilaismiehestä, joka pakenee väkivaltaa Suomeen ja hakee turvapaikkaa. Marttinen keskustelee kirjastaan Nadjan ja Sepon kanssa Aamun kirjassa.

Kirjailija Annamari Marttinen opettaa itse suomea vastaanottokeskuksessa. Hän kertoo, kuinka opettajana on päässyt seuraamaan turvapaikanhakijoiden elämää hyvinkin läheltä.

Vaikka Konnunsuo on entinen vankila, Marttisen mukaan turvapaikanhakijoiden mielestä se on turvallinen. Kaiken kaoottisuuden jälkeen moni pitää sen täydellisestä hiljaisuudesta, jonne eivät edes autojen äänet kuulu.

– Karmeista oloista sinne päätyneet voivat viimeinkin rauhoittua. Mutta monet kokevat olevansa oman tilanteensa vankeja, koska joutuvat odottamaan useita kuukausia turvapaikkahaastattelua. Ihmettelen, kuinka he pystyvät tuntemaan elämänriemua, siitäkin huolimatta etteivät tiedä, mitä on tulossa, sanoo Marttinen.

Hän kertoo, kuinka turvapaikanhakijoiden elämää jäsentää suomen kielen opiskelu. Joutsenossa hakijat opiskelevat suomea viisi tuntia päivässä.

Vapaa on Annamari Marttisen seitsemäs romaani. Kirjoissaan hän on käsitellyt ihmisen elämän kipeitä asioita kuten avioeroa, narkomaaniveljeä tai kolmoisdraamaa.

Omakohtaisuudesta huolimatta kirjasta jää raportoiva vaikutelma turvapaikanhakijoiden todellisuudesta.