1. yle.fi
  2. Uutiset

Brittimuusikot tutustuttavat Kemin koululaisia jazziin

Kun kaksi jazz-muusikkoa soittaa ja vetää työpajaa koululaisille, on innostus molemminpuoleista. Tosin jazz-basistikin saattaa joutua pyynnöstä improvisoimaan Black Sabbathia.

kulttuuri
Zoe Gilby ja Andy-Champion.
Jari Vesa / Yle

Brittiläinen muusikkopariskunta Zoe Gilby ja Andy Champion ovat jo toista kertaa Suomessa esiintymässä ja kiertämässä kemiläisiä kouluja. Pakkasukko Blues&Jazz -festivaali toi heidät ensimmäisen kerran talviseen Kemiin kaksi vuotta sitten, ja tuolloin alkoi uusi tapa tutustuttaa koululaisia jazz-musiikkiin.

Festivaalijärjestäjät Tuomas Laajoki ja Antti Pasanen käyvät artistien kanssa kouluilla, joissa oppilaille järjestetään työpajoja ja konsertteja. Viime vuonna Gilby ja Champion eivät esiintyneet Kemissä, mutta kouluilla kävi muita artisteja.

– Se toimi todella hyvin. Lapset olivat mahtavia ja innostuneita, ja luulen, että he saivat siitä paljon. Ja me nautimme siitä, joten aiomme tehdä sen uudelleen, Gilby kertoo hymyillen hieman ennen uutta koulukierrosta.

Soittakaa Paranoid!

Jos jazziin tutustuminen oli innostavaa lapsille, oli kohtaaminen tärkeä myös artisteille itselleen.

– Koululaiset kysyivät kysymyksiä, joita aikuiset eivät uskalla kysyä, etteivät vaikuttaisi typerältä. Oli mahtavaa jutella heidän kanssaan yksi kerrallaan, laulajatar kertaa.

Gilby ja Champion esittävät sekä itse säveltämiään kappaleita että sovittamiaan lainakappaleita persoonallisella, jazzahtavalla tyylillään. Tyylilaji ei estänyt koululaisia pyytämästä jotain vähän tutumpaa musiikkia.

– Yksi oppilas pyysi Andya soittamaan Black Sabbathia, kontrabassolla! Ja hän onnistui tekemään sen, Gilby nauraa ja heittää pilke silmäkulmassa kysymyksen miehelleen: – Tekisitkö sen nyt uudelleen? Ei, se oli vain kertajuttu.

Lue seuraavaksi