Kuntoilubuumilla retostellaan, mutta suomalaiset ovat yhä löysää ja lihavaa kansaa

Yleistä kuntoilubuumia ei ole. Kuntosaleissa käyvät jo muutenkin aktiiviset koulutetut ja hyvätuloiset. Koko kansa liikkuu yhä vähemmän.

Kotimaa
Nainen treenaa kuntosalilla.
Tommi Parkkinen / Yle

Tiedotusvälineitä seuratessa voisi luulla, että Suomessa on käynnissä todellinen kuntoilubuumi. Kuntosalitreenaus ja muukin kuntoilu on yhä enemmän esillä erilaisissa medioissa.

Televisiossa on menossa monta ohjelmaa, joissa pudotetaan painoa osaltaan kovan kuntosalitreenin avustuksella. Bikinifitness kasvattaa suosiotaan ja kuntosalit mainostavat vilkkaasti. Urheilukauppojen mainoksissa vaatteita ja urheiluvälineitä esittelevät hyvin treenatut ihmiset upeilla vartaloillaan. Maratonia ja muita äärikestävyyslajeja harrastetaan pääministeritasolla saakka.

Oman vartalon muotoilu kovalla treenauksella on muotia.

Yleistä kuntoilubuumia ei ole

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan mitään yleistä kuntoilubuumia ei kuitenkaan ole olemassa.

Kuntoilubuumiin osallistuvat ihmiset, jotka ovat jo aikaisemmin olleet aktiivisia liikkujia ja hyväkuntoisia.

– Kuntoilubuumiin osallistuvat ihmiset, jotka ovat jo aikaisemmin olleet aktiivisia liikkujia ja hyväkuntoisia, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Tomi Mäki-Opas kertoo.

Käytännössä niin sanottuun kuntoilubuumiin osallistuu siis etupäässä ihmisiä, jotka ovat jo ennenkin harrastaneet liikuntaa. He ovat nyt vain vaihtaneet liikuntamuotoa uusia trendejä vastaavaksi.

Tätä porukkaa yhdistävät muutkin piirteet.

– Kyseessä ovat korkeakoulutetut hyvin toimeentulevat ihmiset, jotka seuraavat kuntoilutrendejä, Tomi Mäki-Opas tiivistää.

Kansakunnan eliitti on siis päättänyt muotoilla myös vartalonsa vastaamaan yleistä asemaansa.

Koko kansa liikkuu vähemmän

Koko kansan liikkumisen tilanne ei näytä yhtä hyvältä. Töissä ollaan paikoillaan yhä enemmän.

Väestön kokonaisaktiivisuudessa on menty alaspäin 1990-luvun alusta lähtien.

– Työssä ja työmatkoilla liikkuminen on koko ajan vähentynyt, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Tomi Mäki-Opas sanoo.

Käytännössä tämä merkitsee, että kansan kokonaisliikkumismäärä on laskenut jo pitkään.

– Väestön kokonaisaktiivisuudessa on menty alaspäin 1990-luvun alusta lähtien, Tomi Mäki-Opas sanoo.

Kuntoilu lisääntynyt

Ihmiset ovat pyrkineet korvaamaan työssä ja työmatkoilla vähentynyttä liikkumista vapaa-ajan liikunnalla. Yleistä kuvaa vähentyneestä aktiivisuudesta tämä ei kuitenkaan muuta.

– Vapaa-ajalla tehty muutama liikkumistunti ei korvaa millään sitä muuta aktiivisuutta, joka on vähentynyt, Mäki-Opas sanoo.

Kuntoilun lisääntymisessä ei ole myöskään kysymys mistään buumista.

– Mitään suurta harppausta ei viime vuosina ole ollut. Kuntoliikunnassa on ollut pitkään ylöspäin menevä trendi, Tomi Mäki-Opas kertoo.

Yleisen liikkumattomuuden lisääntyminen on näkynyt myös ylipainon lisääntymisenä. Tosin tämä trendi ei ole enää niin selkeä kuin ennen.

– Väestön ylipaino on ollut pitkän aikaa nousussa. Nyt näkyy kuitenkin jonkinlaista tasaantumista. Trendi on ehkä katkeamassa. Ylipaino ei ole kuitenkaan vähenemässä, Tomi Mäki-Opas tiivistää.

Nuoretkaan eivät liiku

Mainoksissa salikissat ja -kollit ovat yleensä nuoria. Onko kuntoilubuumi siis käynnissä edes nuorten keskuudessa? Ei ainakaan puolustusvoimien tilastojen mukaan.

– Varusmiesten kestävyyskunto on vuosien varrella laskenut koko ajan. Jyrkin lasku oli 1990-luvulla. 2000-luvulla lasku ei ole ollut enää niin jyrkkää, mutta edelleenkin alaspäin mennään, puolustusvoimain liikuntapäällikkö everstiluutnantti Jarmo Viskari sanoo.

Lihaskunnon suhteenkaan tilanne ei näytä hyvältä. Huonossa ja tyydyttävässä kunnossa olevien nuorten määrä on kasvanut, kun taas hyvässä ja kiitettävässä lihaskunnossa olevien määrä on pysynyt ennallaan.

Käytännössä tämä merkitsee, että näiden ryhmien välissä olevasta kohtalaisessa kunnossa olevasta porukasta tippuu yhä enemmän nuoria huonompiin ryhmiin.

– Joukko näyttää menevän yhä enemmän kahtia, niin että on yhä selvemmin hyvässä ja huonossa kunnossa olevia. Samalla myös varusmiesten paino on edelleen nousussa, puolustusvoimain liikuntapäällikkö Jarmo Viskari sanoo.