Juustoportti tuo markkinoille vapaan lehmän maitotuotteita

Rajusti kilpaillut maitomarkkinat pakottavat maitoteollisuuden pohtimaan uusia tapoja toimia. Jalasjärveläinen meijeri Juustoportti tuo elintarvikemarkkinoille maitotuotteita, jotka on jalostettu niin sanotusta vapaan lehmän maidosta.

talous
Tuotepäällikkö Merja Lehtovaara-Viitala ja tuoteryhmäassistentti Kati Jokisalo ovat seuranneet kuluttajien toiveita ja vaatimuksia uutuustuotteen kehittelyssä.
Tuotepäällikkö Merja Lehtovaara-Viitala ja tuoteryhmäassistentti Kati Jokiaho ovat seuranneet kuluttajien toiveita ja vaatimuksia uutuustuotteen kehittelyssä. Päivi Rautanen/Yle

Jalasjärveläinen meijeri Juustoportti tuo elintarvikemarkkinoille uusia maitotuotteita, jotka valmistetaan ns. vapaan lehmän maidosta. Meijerin tilaringissä on mukana tällä hetkellä toistakymmentä maitotilaa, jotka ovat sitoutuneet tuotantotapaan.

"Vapaan lehmän maito" muistuttaa terminä "vapaan kanan munia". Vapaan kanan munat on ns. kauppanimi lattiamunille, jotka tuotetaan lattiakanaloissa, joissa kanat voivat liikkua vapaasti. Niiden virallinen merkintä on "lattiakanojen munia" ja "lattiakanalasta", mutta tuottajat käyttävät tästä tuotantotavasta myös termiä vapaan tai onnellisen kanan munia.

Määritelmä "vapaan lehmän maito" on tällä hetkellä Juustoportin omaa käsialaa, mutta toimitusjohtaja Timo Keski-Kasarin mukaan se pohjautuu kansainvälisiin, vastaaviin järjestelmiin. Määrittelyssä on otettu huomioon myös Suomessa suunnitteilla olevat ja todennäköisesti lähivuosina toteutuvat vapaan lehmän maidon -tuotemerkkivaatimukset.

Sairauksia ennaltaehkäisevää eläimen hoitoa

Juustoportin vaatimusten mukaan vapaan lehmän maitoa tuottavilla tiloilla lehmien tulee saada kulkea vapaasti pihatoissa ja saada syödäkseen apilaa. Lisäksi tilojen tulee olla hyvinvointitukikelpoisia ja niiden eläimillä on oltava voimassa terveydenhuoltosopimus niin, että eläinlääkäri käy myös ennaltaehkäisevillä tilakäynneillä.

– Eläimen terveyttä voidaan hoitaa jo etukäteen eli voidaan tehdä terveydenhuoltosuunnitelma. Tavoitteena on, että tuotantoeläin voi mahdollisimman hyvin ja saisi elää hyvän, pitkän elämän, Juustoportin tuoteryhmäassistentti Kati Jokiaho selvittää.

– Eläinlääkärikäynnit ovat näillä tiloilla pääasiassa konsultoivia käyntejä. Merkittävä ero lain minimivaatimuksiin verrattuna on se, että eläinten operaatiot pyritään tekemään samoin kuin ihmistenkin käyttämällä muun muassa anestesiaa ja kivunlievitystä, Timo Keski-Kasari täydentää.

Tuottajalle parempi maitotili

Valiolaiset osuuskunnat ilmoittivat alkuviikolla laskevansa helmikuun alussa maitolitran tuottajahintaa reilulla viidellä sentillä. Timo Keski-Kasari kiistää ajatuksen siitä, että Juustoportti iskisi vapaan lehmän -ideologiallaan maidon hintasotaan. Keski-Kasarin mukaan vapaan lehmän maito mahdollistaa sen, että Juustoportti kykenee maksamaan normaalia korkeampaa tuottajahintaa kaikille maidontuottajilleen.

– Tätä on tehty ja valmisteltu monta vuotta. Sen enempää Venäjän tuontiongelmat kuin muutkaan tämän hetken globaalit ongelmat eivät ole olleet tiedossa. Haemme koko ajan kilpailukykytekijöitä eli haemme tuotteita, joita ei ole markkinoilla paljon.

– Viime ajan tapahtumat ovat ikäviä viljelijäportaassa, mutta samalla tavalla puun ja kuoren välissä on teollisuuskin. Maidon ongelmat johtuvat Euroopan laajuisesta tilanteesta, ja niin se vain tahtoo markkinatalouden laissa mennä, että kaikkien täytyy samoilla kustannustasoilla pelata, jotta pärjää.

Mitä valveutunut kuluttaja joutuu maksamaan erikoistuotteesta, sitä valmistaja ei vielä edes tiedä.

– Kauppa hinnoittelee, hinta selviää loppuviikolla. Karkeasti sanoen se liikkuu todennäköisesti siellä normaalimaidon ja luomumaidon välissä. Maito on aika edullista kaupassa, puolen litran vesipullo maksaa saman kuin litra maitoa, Timo Keski-Kasari vertaa.

Artikkelia korjattu 30.1.2015 klo 9.26: Juustoportti ei maksa vapaan lehmän maidon tuottajilleen muita maidontuottajiaan korkeampaa hintaa.