"Nuoret kokeilevat kannabista ennemmin kuin alkoholia"

Rikosylikonstaapeli Juha Malinen on huolestunut Lounais-Suomen huumetilanteesta. Huumepoliisina toimiva Malinen näkee nuorten asenteiden muuttuneen sallivammaksi huumeiden suhteen.

Kotimaa
Pöydällä marihuanaa ja huumeidenkäyttövälineitä.
Jari Pelkonen / Yle

Piippuja, sätkäpaperia, golfpalloja, paristoja, tusseja...

Huumepoliisin pöydällä lojuu mitä erikoisempaa tavaraa huumeiden käyttöön liittyen.

– Karkkirasioista saa tehtyä vaakoja ja golfpalloista marihuanan rouhimia. Tusseja ja paristoja käytetään marihuanan kätkemiseen, valaisee rikosylikonstaapeli Juha Malinen Porin poliisiasemalta.

Marihuanan polttamisen tunnistaa ummehtuneesta, pihkamaisesta tuoksusta. Poliisi saa useita ilmoituksia kerrostaloista, kun haju kulkeutuu alipaineen myötä käytävälle.

– Tänä päivänä ei välttämättä päälle päin erota, kuka käyttää, kuinka paljon ja millä tavalla. Haju on yleensä se, mikä käyttäjän paljastaa.

Malinen on huolestunut vaarallisten tuotteiden liikkumisesta netin avulla.

– Internet-aikakauden myötä pystyy tilaamaan kenen nimiin vaan hyvin vaarallisia aineita.

Nuoret kokeilevat nykyään helpommin

Poliisi saa yhä enemmän ilmoituksia huumeiden käytöstä. Nuoret ovat Juha Malisen mukaan tulleet sallivimmiksi huumeiden suhteen.

– Kannabiksen kokeilua on alkanut esiintyä enemmän kuinalkoholin kokeilua. Mutta eivät määrät mitenkään räjähtäneet ole.

Tänä päivänä ei välttämättä päälle päin erota, kuka käyttää, kuinka paljon ja millä tavalla. Haju on yleensä se, mikä käyttäjän paljastaa.

Rikosylikonstaapeli Juha Malinen

Varsinais-Suomen ja Satakunnan poliisilaitosten yhdistäminen Lounais-Suomen poliisilaitokseksi saa Maliselta kiitosta.

– Se on lisännyt yhteistyötä. Nyt tehdään isolla perheellä yhdessä töitä.

Vanhemmat ottavat nykyään herkemmin yhteyttä epäillessään lapsensa huumeiden käyttöä. Malinen rohkaisee ilmoittamaan joko poliisille tai sosiaalitoimelle, jos perheessä on epäilys huumausaineista.

– Kaikki tapaukset eivät tule edes polliisin tietoon, vaan sosiaalitoimi hoitaa asian kuntoon keskustelemalla ja ohjaamalla oikeanlaiseen apuun.