"Työnantajien tulisi keskittyä pätevyyteen ihonvärin sijasta" – kansainväliset opiskelijat ovat epävarmoja työllistymisestään

Kansainväliset yliopisto-opiskelijat ovat epävarmoja työllistymismahdollisuuksistaan valmistumisensa jälkeen. He kuitenkin uskovat, että työllistymismahdollisuudet Suomessa ovat paranemassa.

Kotimaa
LUT
Kansainväliset opiskelijat Kafil Uddin Ahmad sekä Aleksandra Sharenkova pohtivat ulkomaisen opiskelijan työllistymismahdollisuuksia Suomessa.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston aulassa sijaitsevassa soutuveneessä bangladeshilainen Kafil Uddin Ahmad sekä venäläinen Aleksandra Sharenkova keskustelevat, millaista on olla kansainvälinen opiskelija Suomessa.

Molemmat ovat sopeutuneet Suomen yhteiskuntaan mielestään hyvin. Suomen kansainvälisimmäksi yliopistoksi itseään tituleeraavassa LUTissa opiskelevat nuoret ovat tyytyväisiä oppilaitoksen ilmapiiriin.

– Ympäristö täällä on hyvin monikulttuurinen ja rakastan sitä. Ihmiset ovat hyvin avarakatseisia, toteaa Sharenkova.

– Kansainvälisiä opiskelijoita on yli 30 prosenttia kaikista oppilaista ja määrä kasvaa joka vuosi, joten tämä on ehdottomasti kansainvälinen ympäristö, Ahmad lisää.

Usko työllistymiseen on epävarmaa

Kansainvälistä markkinointia opiskeleva Aleksandra Sharenkova valmistuu Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta vuoden sisällä. Hän tahtoisi jäädä Suomeen työskentelemään valmistumisensa jälkeen.

En ole kuullut monia tarinoita hyvistä työllistymismahdollisuuksista.

Aleksandra Sharenkova

Opiskelijat kuitenkin ovat epävarmoja ulkomaisten opiskelijoiden mahdollisuuksista tehdä töitä Suomessa.

– En ole kuullut monia tarinoita hyvistä työllistymismahdollisuuksista. Uskon kuitenkin, että se on nykyään muuttumassa parempaan suuntaan, Sharenkova pohtii.

Hänen mukaansa suomen kielen osaaminen parantaisi työllistymismahdollisuuksia.

Yrittäjyys on Sharenkovan mukaan eräs työllistymismahdollisuuksista kansainvälisille opiskelijoille. Hän onkin hiljattain perustanut digitaalisen markkinoinnin yrityksen, joka pyrkii tuomaan venäläisiä asiakkaita suomalaisiin yrityksiin.

"Työnantajien tulisi keskittyä pätevyyteen ihonvärin sijasta"

Pian valmistuva rahoitusta opiskeleva Kafil Uddin Ahmad haluaisi myös jäädä Suomeen, jos omaa koulutusta vastaava työpaikka löytyy. Hän muistuttaa, että työttömyyttä esiintyy taloudellisen ahdingon vuoksi kaikkialla, mutta erityisen vaikeaa työllistyminen on ulkomaisille henkilöille Suomessa. Hän on kuitenkin luottavaisin mielin tulevaisuudesta.

– Pidän mieleni avoimena. Viimeisen viiden vuoden aikana mahdollisuudet ulkomaisille opiskelijoille saada töitä esimerkiksi kansainvälisiltä työnantajilta ovat kasvaneet. Uskon, että jotain töitä minulle löytyy, Ahmad hymähtää.

Suomen hallitus keskittyy enemmän pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden sopeuttamiseen yhteiskuntaan kuin ulkomaisten opiskelijoiden.

Kafil Uddin Ahmad

Parantamisen varaa kuitenkin olisi. Ahmadin mielestä Suomen hallitus keskittyy enemmän pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden sopeuttamiseen yhteiskuntaan kuin ulkomaisten opiskelijoiden. Hän muistuttaa, että Suomi hyötyisi siitä, että verorahoilla koulutetut kansainväliset opiskelijat jäisivät maahan valmistumisensa jälkeen.

– Se voisi lisätä kansainvälisten yritysten tuloa Suomeen, joka puolestaan tarjoaisi uusia työpaikkoja niin suomalaisille kuin ulkomaisillekin opiskelijoille.

Myös työnantajien tulisi hänen mukaansa kiinnittää huomiota kansainvälisten työntekijöiden palkkaamiseen.

– Työnantajien tulisi keskittyä pätevyyteen, taitoihin ja kokemukseen nimen, rodun ja ihonvärin sijasta.

Jutun kirjoittaja on toimittajaharjoittelijana Yle Etelä-Karjalan toimituksessa.