Asuntomessualueelle vetovoimaa kiinalaisesta harmoniapuistosta?

Pori suunnittelee hakevansa yhdessä ystävyyskaupunkinsa Latvian Riian kanssa EU:lta kaupunkipuiston kehittämisrahaa. Tavoitteena on rakentaa Hanhipuistoon kiinalaista puutarhakulttuuria edustava harmoniapuisto lähelle tulevaa asuntomessualuetta.

Kotimaa
lapsi katselee lintuja lammessa
Päivi Meritähti / Yle

Pori aikoo hakea yhdessä Latvian Riian kanssa EU:lta rahaa kaupunkipuistojen kehittämiseen. Pori käyttäisi oman osuutensa rahasta kansallisen kaupunkipuistonsa kehittämiseen lähellä vuoden 2018 asuntomessualuetta.

Jo aiemmin on kerrottu, että Pori aikoo rakentaa asuntomessualueen lähelle ruokapuutarhan. Nyt suunnitelmia on laajennettu.

Jos EU myöntää tukea, Pori rakentaa Hanhiluotoon kiinalaista puutarhakulttuuria edistävän "Harmoniapuiston". Tavoitteena on tehdä alueesta henkisen rauhoittumisen keskus suurillekin matkailijaryhmille.

Polkupyörärata ja asuntovaunualue

Lisäksi Hevosluotoon Hanhiluodon harmoniapuiston lähelle rakennettaisiin BMX-pyöräilyrata. Rata rakennettaisiin Kokemäenjoen ruoppausmassoista ja siitä tehtäisiin niin iso, että se täyttäisi kansainvälisten kilpailujen vaatimat mitat.

Hanhiluoto ja Hevosluoto sijaitsevat Porin merkittävän turistikohteen Kirjurinluodon vieressä. Kirjurinluotoon halutaan rakentaa ositain EU-rahalla asuntovaunualue.

Koko suunnitelman hinta-arvio on 1,8 miljoonaa euroa. Siitä Porin omarahoitusosuus on 450 000 euroa.

Asuntomessut 2018

Alun perin asuntomessut piti järjestää myös Hevosluodon puolella, mutta nyttemmin messutalot on rajattu vain Kokemäenjoen toiselle puolelle Karjarantaan.

Hevosluodon asuntorakentamista ei ole kuitenkaan kokonaan hylätty, vaan asiaan voidaan palata myöhemmin.

Messujen ajaksi Kokemäenjoen yli rakennetaan silta, jota pitkin Karjarannasta pääsee Hevosluodon ja näin myös mahdollisen tulevan kiinalaisen puiston alueelle.

Porin kaupunginpuutarhuri Ismo Ahonen kertoo, että harmoniapuiston on tarkoitus palvella myös Kirjurinluotoon tulevia turisteja. Se sijoittuu lähelle Pelle Hermannin leikkipuistoa, jonka vastapainoksi turisteille halutaan tarjota rauhoittumispaikka.