Hilla-rahat kiinnostavat Oulussa – Tekesin tutkimusrahoja suunnataan kasvuyrityksille

Tekesin tutkimusrahoitushankkessa ict-osaamista viedään kasvuhakuisille yrityksille. Aluksi Tekes rahoittaa Hillan tutkimuslaitoksia yli yhdeksällä miljoonalla eurolla.

Kotimaa

Tekesin Hilla-rahat on suunnattu kasvuyritysryppäille jotka hakevat uutta liiketoimintaa. Hillassa tähdätään keihäänkärkihankkeisiin ja nopeisiin tuotekehityksiin ja tuotteistamiseen. Ict-alan vapaaksi jäänyttä kapasiteettia ja osaamista halutaan jakaa muille aloille. Tavoite on saada kasvuryityksiä ja sitä kautta lisää työllisyyttä.

Tekesin rahoittama tutkimushankekokonaisuus rahoittaa seuraavan puolentoista vuoden aikana yli yhdeksällä miljoonalla eurolla kokeilua, jossa yrityksille haetaan kasvua ict:n avulla yhdessä yliopiston, ammattikorkeakelakoulun ja VTT:n kanssa.

Yritysryppäät hakevat rahoja tutkimuslaitosten kanssa

Tutkimusrahoituksen saamisen edellytyksenä uudessa toimintamallissa on professori Jaakko Sauvolan mukaan useamman yrityksen rypäs.

– Mielellään kolmen tai useamman, koska näemme, että ict:tä viedään uusiin liiketoimintamalleihin kuten raskaaseen teollisuuteen, terveydenhuoltoon ja liikenteeseen.

– Ict-tutkimukseen perustuvassa liiketoiminnassa pitää olla tietämys myös varsinaisesta teollisuuden alasta kuten terveydenhuollosta. Liittämällä mukaan innovaatioita saadaan voittavia tuotoksia ja palveluita ja tuotteita markkinoille.

Hilla-tutkimushankekokonaisuus on Tekesin rahoittama kokeilu, jossa testataan uutta toimintamallia. Hilla koostuu neljästä digitaalisuutta hyödyntävästä alueesta, jotka ovat langaton ict, liikenne, terveys ja hyvinvointi sekä teollisuus. Hillan vetureina toimivat Oulun yliopisto, VTT ja Oulun ammattikorkeakoulu yhteistyössä yritysten ja Business Oulun kanssa.

Ensimmäisen 18 kuukauden aikana Tekes rahoittaa Hillan tutkimuslaitoksia runsaalla yhdeksällä miljoonalla eurolla. Tekes on varautunut rahoittamaan viisivuotista Hilla-kokonaisuutta yhteensä noin 35 miljoonalla eurolla.