1. yle.fi
  2. Uutiset

Perussuomalaisissa kuohuu Kainuussa: "Piiripuheenjohtajan savustaminen oli viimeinen pisara"

Ylä-Kainuun paikallisyhdistyksen mitta täyttyi. Yhdistys kokee piirissä vellovan naisvihamielisyyden, valtataistelun ja toisten mollaamisen kulttuurin. Yhdistys eroaa piirin toiminnasta, mutta jatkaa kuntapolitiikassa puolueen linjalla.

Kotimaan uutiset
Kaksi puheenjohtajan nuijaa
Yle Grafiikka

Perussuomalaisten Ylä-Kainuun paikallisyhdistys on päättänyt erota Kainuun piirin toiminnasta. Yhdistyksen mukaan piirin sisällä velloo jatkuva puheenjohtajapeli ja valtataistelu.

– Viimeiset kaksi vuotta Perussuomalaisten Kainuun piiri on käynyt jatkuvaa kamppailua, jossa ei ole kellekään kelvannut mikään, sanoo Ylä-Kainuun Perussuomalaisten puheenjohtaja Yrjö Puurunen.

Oman edun tavoitteluakin suurempi harmistuksen kohde yhdistykselle on naisvihamielisyys. Yhdistyksen tiedotteen mukaan miehet ovat siirtäneet vaaleissa menestyviä naisia päätöksenteon ulkokehälle Kajaanissa, Sotkamossa ja Kuhmossa.

Maarit Nurmen savustaminen piiripuheenjohtajan paikalta oli viimeinen pisara. Katsoimme, että asiasta oli keskusteltava. On niin paljon hukkaan laitettua työmäärää, sähköpostia, puheluja ja kokouksia. Jatkamme Ylä-Kainuussa oman yhdistyksen parissa omaa työtämme. Jätämme tämän tappelun ja nimenomaan toisten perussuomalaisten ihmisten mollaamisen, kommentoi Puurunen.

Yhdistys aikoo jatkaa kuntapolitiikassa puolueen linjalla mutta piirin ulkopuolella.

– Teemme pienemmässä mittakaavassa työtä ilman jatkuvaa mollaamista, meillä ei ole ollut Ylä-Kainuussa skismaa kenenkään välillä, sanoo Puurunen.

”Kajaanilaisten sisäistä keskustelua”

Ylä-Kainuun Perussuomalaisten puheenjohtaja Yrjö Puurusen mukaan ongelma kilpistyy Kajaanin Perussuomalaisiin.

– Pystyin aistimaan sen jo jytkyvaalien jälkeen, että puolueessa ja nimenomaan paikallisella tasolla organisaatiossa valtaan lähtee pyrkimään sellainen väki, joka tajuaa, että heillä on valtaa paljon ja rahaa tulee piireille ja yhdistykselle. Se valta ei ole puolueen edun mukaista valtaa. Se on ollut pettymys, että sen on annettu tapahtua.

– Nämä kilpistyy täysin kajaanilaisiin perussuomalaisiin. Se on siellä sisällä se skisma. Ylä-Kainuussa, Kuhmossa, Sotkamossa tai muuallakaan ei ollut minkäänlaista ongelmaa, että sotkamolainen Ari Korhonen oli puheenjohtaja, mutta kajaanilaisille se oli myrkkyä. Kajaanilaiset halusivat puheenjohtajan, mutta kun siitäkään ei tullut mitään. Tämä on kajaanilaisten sisäistä keskustelua, ja se sotketaan koko Kainuun piiriin. Se on valtataistelua, lisää Puurunen.

Puurusen mukaan ”juntta” testamenttasi kajaanilaisen Toivo Kyllösen jälkeen puheenjohtajan paikan muulle piirille täysin tuntemattomalle ihmiselle. Sotkamossa kesäkuussa pidetyssä ylimääräisessä kokouksessa sotkamolaiset esittävät kuitenkin Maarit Nurmea tehtävään, ja hän tuli valituksi.

Yhdistyksellä on joka vuosi mahdollisuus esittää puheenjohtajaksi henkilöitä, se kuuluu normaaliin demokratiaan.

Toivo Kyllönen

– Kun Sotkamossa tuli valinta, niin tunti kokouksen jälkeen Toivo Kyllösen Facebookista siivottiin minut ja Maarit Nurmi pois. Sen jälkeen alkoi vihanpito. Se on jatkunut näihin päiviin asti. Tilanne on kestämätön, sanoo Puurunen.

Kajaanin seudun perussuomalaisten puheenjohtaja Toivo Kyllönen on asiassa eri mieltä.

– Yhdistyksellä on joka vuosi mahdollisuus esittää puheenjohtajaksi henkilöitä, se kuuluu normaaliin demokratiaan. Kajaanin seudun perussuomalaiset esitti viime syksynä puheenjohtajaksi Timo Kanasta, se on ihan normaali menettely.

– En näe mitään valtataistelua. Jäsenistö päättää, ja silloin niin menetellään. Ei mikään yhdistys voi sanella tällaista. Ei Kajaanin seudun perussuomalaisilla ole mitään tarvetta tällaisiin toimiin.

Kyllönen perustelee omaa poisjääntiään piirin puheenjohtajan tehtävästä sillä, että aika ei riittänyt.

– Oli niin paljon tehtäviä, että jostain piti karsia. Jättäydyin vapaaehtoisesti pois.

Päivitetty 29.1.2015 klo 15:00: Lisätty kappale "Kajaanilaisten sisäistä keskustelua".

Lue seuraavaksi