Saimaannorppa saattaa tarvita tänäkin talvena lumikolalla tehtyjä apukinoksia

Lumitilanne Saimaan jäällä on heikko vuodenaikaan nähden. Se, että norppa pääsee tekemään pesänsä lumeen, parantaa kuutin selviytymismahdollisuuksia.

luonto
Kuutti sulaneen apukinoksen pesäpaikan luona Saimaalla
Kuutti sulaneen apukinoksen pesäpaikan luona 15.3.2014.Mika Markkanen

Saimaannorppa saattaa tänäkin talvena tarvita apua pesäntekotarpeiden saamiseksi. Osassa Saimaata rannoille ei ole syntynyt riittävän suuria kinoksia saimaannorpan pesän rakentamiseksi. Tilannetta huononsi tammikuun puoleen väliin osunut lauha jakso. Jäälle satanut lumi muuttuikin sohjoksi, joka sittemmin jäätyi.

Norpan kuutit syntyvät helmi-maaliskuussa. Lumitilanteen kehittymistä seurataan, ja Metsähallitus on varautunut apukinosten kasaamiseen.

Tarpeen vaatiessa apukinoksia tehdään tammi-helmikuun vaihteessa niille alueille, joilla lumitilanne on heikoin.

Metsähallitus on apukinosoperaation ohjaksissa, ja kinokset kasataan ELY-keskusten myöntämien lupien turvin. Mukaan saadaan vapaaehtoisia, joista moni oli apuna jo viime talvena. Yhteistyössä ovat Itä-Suomen yliopisto ja luonnonsuojelujärjestö WWF.

Norppa hyväksyy avun

Norppa näyttää hyväksyvän ihmisen tarjoaman avun. Viime talvena yli 90 prosenttia kuuteista syntyi apukinoksiin. Pesän turva vähensi pesäpoikaskuolleisuutta.

Apukinokset sijoitetaan tarkan suunnitelman mukaan, eikä niitä pidäkään lähteä kasaamaan omin päin.

– Norppia ei saa houkutella pesimään ihmisen aiheuttaman häiriön lähelle, kuten kesämökkien, jääteiden ja moottorikelkkaurien ääreen, toteaa suojelubiologi Miina Auttila Metsähallituksesta.