1. yle.fi
  2. Uutiset

Solidium alaskirjasi Talvivaara-omistuksensa

Talvivaaran arvoksi on vuodenvaihtesta saakka katsottu nolla euroa. Muista sijoituksista valtiolle tuloutettavaa silti riitti yli miljardin euron verran.

talous
Solidiumin kyltti.
Yle

Valtion omistajaohjausyhtiö Solidium on alaskirjannut Talvivaara Oyj:n omistukset kirjanpidossaan. Talvivaaran arvoksi on vuodenvaihteesta saakka katsottu nolla euroa.

Talvivaaran operatiivinen tytäryhtiö Talvivaara Sotkamo Oy haettiin konkurssiin marraskuun alussa.

–Se noudattaa sitä varovaisuusperiaatetta, mitä me noudatamme omassa tilinpäätöksessämme, sanoo Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen.

Hänen mukaansa valtion osalta Talvivaaraan liittyvät asiat ovat muutoinkin työ- ja elinkeinoministeriön hoidossa. Solidiumissa kuitenkin toivotaan toiminnan jatkumista.

–Me tietysti toivomme ja odotamme että Talvivaaran kaivoksen omistusjärjestelyt saataisiin mahdollisimman nopeasti eteenpäin ja että kaivostoimintaa voitaisiin jatkaa uuden omistajan johdolla.

Hallituspalkkiot Pohjoismaista tasoa

Pörssiyhtiö Talvivaaran omistusten alaskirjauksen ohella Järvinen otti puolivuotistuloksen julkistamistilaisuudessa kantaa myös ajankohtaiseen keskusteluun yritysten johdon ja hallitusten jäsenten palkkioista.

Hänen mukaansa palkkiot ovat Suomessa pääosin Pohjoismaista tasoa. Hyvästä on silti oltava valmis maksamaan, ja etenkin hallituksen puheenjohtajan palkkio voi perustellusti olla jäsenen palkkiota jopa kolme kertaa korkeampi.

–Hallituksen puheenjohtajat käyttävät merkittävästi enemmän aikaa kuin tavalliset jäsenet ja tietysti vastuu on myöskin sitä kautta suurempi. Ja tämän pitäisi myöskin näkyä palkitsemisessa, Järvinen toteaa.

Solidium tuloutti 2014 heinä-joulukuussa valtiolle 1 087 miljoonaa euroa. Tähän pystyttiin suurelta osin osakemyyntien ansiosta.

Lue seuraavaksi