Starttipistoolin lupavaatimus hämmentää yleisurheiluväkeä

Starttipistoolien lupavaatimus hämmentää urheiluväkeä. Poliisilla on eri käytäntöjä eri puolilla maata – Helsingissä tiedusteluihin ei vastata juuta eikä jaata.

Kotimaa
Juoksijoita Helsinki City Marathonilla
Juoksijat pitää pamauttaa liikkeelle luvallisella starttipistoolilla.Yle

Starttipistooleille, joilla voi ampua kaasupatruunoita tai jotka voidaan muuttaa kaasupistooliksi tai luotiaseeksi, täytyy poliisihallituksen mukaan vastedes hankkia lupa. Tätä vaativa lainmuutos tehtiin vuonna 2011.

Lupakäytäntöön ei ole kuitenkaan löytynyt yksiselitteisiä ohjeita. Tämä hämmentää yleisurheiluväkeä ja perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle. Vaatimus vaikeuttaa urheiluseurojen toimintaa.

Poliisilla eri käytäntöjä

Espoon Tapioiden varapuheenjohtaja Tapio Kesä-Heino toimii juoksukilpailujen lähettäjänä ja lähettäjien kouluttajana. Hänellä itsellään on neljä starttiasetta, joihin ei ole lupia. Koko maassa niitä on tuhansittain.

– Esimerkiksi Pohjanmaalla kyselijöille on kerrottu, että poliisi ei myönnä minkäänlaisia lupia käsiaseille näissä tapauksissa. Kymenlaaksossa taas kollega sai luvan kaasuaseeseen tällaiselle aseelle.

– Minulla on sellainen käsitys, että pääkaupunkiseudulla poliisi ei tällä hetkellä ota asiaan mitään kantaa. Olemme yrittäneet ottaa ylimpään poliisijohtoon Helsingissä ja Uudellamaalla. Tässä on pattitilanne, tuntuu että edes puhelimeen ei haluta vastata, Kesä-Heino kertoo.

Monta ongelmaa kerralla

Usein starttiaseet eivät ole yksittäisen henkilön vaan esimerkiksi seuran omistamia.

– Tässä piileekin suuri ongelma. Lupa on henkilökohtainen. Seuroilla on kuitenkin yleensä monta lähettäjää.

Oman rikkansa rokkaan tuo se, että aseiden pitää olla lainmukaisesti lukitussa paikassa. Kesä-Heinon mielestä sinänsä keskustelu on hyväksi. Kaikkien pitää miettiä missä aseita säilytetään.

Kesä-Heinolla on takana 30 vuotta lähettäjänä. Hän epäilee koko lain muutosta, jonka tarkoitus on ehkäistä starttipistoolien muuttamista kaasu- tai luotiaseeksi. Hän ei usko starttiaseiden materiaalinedes kestävän sellaista.

– Epäilen, että suurempi vaara olisi ampujalla.