1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nestori Miikkulainen täytti 80 vuotta – "Laulun miehessä ja minussa ei muuta yhteistä kuin nimi"

Nestori Miikkulainen asui aikoinaan lähellä Junnu Vainiota Kotkan Metsolassa. Lopulta mies päätyi osaksi Vanhojapoikia viiksekkäitä -kappaletta. 80 vuotta torstaina täyttänyt Miikkulainen törmää lauluun säännöllisesti, vaikka tarina ei kerro hänestä lainkaan. Toisin kuin laulussa, tämän Nestorin häitä on tanssittu.

Kotkalainen Nestori Miikkulainen täytti torstaina 80 vuotta. Kannattaa huomioida KTP-fanin tyylikkäät henkselit. Kuva: Olli Törönen / Yle

_Vanhojapoikia viiksekkäitä _on yksi Juha Vainion tunnetuimmista kappaleista, jota edelleen lauletaan aktiivisesti esimerkiksi karaokessa. Vuonna 1982 julkaistu laulu norpasta ja huuliharppua soittavasta vanhastapojasta Saimaan saaressa puhuttelee edelleen.

Laulun päähenkilö oli Reponen

Laulun päähenkilö pohjautuu Nestori Reposeen, joka asui saaressa Puumalassa Etelä-Savossa. Seppänä työskennellyt mies oli huolissaan saimaannorpan tilanteesta ja hänellä oli tapana soittaa haitaria rannassa.Musiikki houkutti paikalle myös norppia. Tosin kappaleessa haitari on vaihtunut huuliharppuun.

Laulussa ei kuitenkaan lauleta Reposesta vaan Miikkulaisesta. Nimen kappaleesen antoi kotkalainen Nestori Miikkulainen, joka asui Metsolassa lähellä Vainiota ja miehet ystävystyivät. Torstaina 80 vuotta täyttänyt Miikkulainen muistelee Vainiota hyvänä tarinaniskijänä.

– Tarinaa tuli Junnulta koko ajan. Ei tarvinnut itse keksiä välttämättä mitään. Laulujakin syntyi nopeasti, siinä ei mennyt kuin luikaus, sanoo Miikkulainen.

Kuva: Antero Tenhunen/Yle

Kun ihmiset nykyäänkin kuulevat miehen nimen, alkaa heti keskustelu yhteydestä Vainion kappaleeseen. Yleinen kysymys on, osaako Miikkulainen itse laulaa kappaleen.

– Osaanhan minä laulaa, perhana. Kutosen laulaja olen.

– Päätin jo silloin, että en ota biisiin mitään kantaa. Meni hyvin tai huonosti, niin olen oma itseni.

Kappaleen Miikkulaisen ja tosielämän Miikkulaisen välillä ei kuitenkaan ole juurikaan yhteistä.

– Ei siinä ole muuta yhteistä kuin nimi.

Laulujen henkilöt poimittiin tuttavapiiristä

Juha Vainio hyödynsi lähipiiriään ja muita tuttavia sanoituksia tehtäessä. Esimerkiksi vanha salakuljettaja Laitinen perustui todelliseen henkilöön. Samoin kuin Juhannustanssit -kappaleessa seikkaileva Janatuinen.

Yksi syntymäpäiväsankarin onnittelijoista oli jalkapalloseura KTP, jonka pitkäaikanen kannattaja Miikkulainen on. Mies oli myös mukana voittamassa jalkapallon nuorten SM-kultaa kaudella 1952. Miikkulainen on edelleen tuttu näky KTP:n kotiotteluissa. Ensi kesän ottelut Veikkausliigassa ovat myös pitkäaikaisen fanin mieleen.

– Siitä tulee hieno keikka. Tulee parempia pelejä.