Kodinkonekorjaaja lyö hanskat tiskiin: "yrittäjän euro on 10 senttiä"

Nykyaikaisten kodinkoneiden lyhyt käyttöikä ja halpa hinta ovat saaneet monet kodinkoneita korjaavat yritykset ahtaalle. Toisaalta asiakkaita olisi, mutta katetta korjaamisesta ei nykyisellään jää tarpeeksi elämistä varten. Kemi–Tornio-alueella kodinkoneita 35 vuoden ajan korjannut Arto Luukkonen on päättänyt lopettaa yritystoimintansa.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Kemiläinen Arto Luukkonen, 53, on päättänyt lopettaa pitkäaikaisen yrityksensä, sillä fyysistä työtä ei jaksa pelkän kutsumuksen tai mukavan asiakaskunnan vuoksi kukaan tehdä.

Kodinkoneita 35 vuoden ajan korjanneen Luukkosen mukaan yrityksen liikevaihto tehdään tänä päivänä kovemmalla työllä kuin takavuosina.

– Nyt on paljon raskaampaa. Tulos kasvaa, liikevaihto kasvaa, mutta askeleiden täytyy olla tiheämpiä, koska liikevaihto tehdään paljon kovemmalla työllä.

Kertakäyttökulttuuri nakertaa alaa

Luukkonen myöntää, että yrittäjistä rankimmin tämä aika kohtelee juuri hänen alaansa, koska nykyajan kodinkoneet tehdään usein halvalla kestämään lyhyempää käyttöä ja korjaaminen ei silloin kannata. Toisaalta asiakkaita olisi, mutta katetta korjaamisesta ei nykyisellään jää tarpeeksi elämistä varten.

– Kaikki alat eivät ole tämmöistä puurtamista, siellä voi olla mukaviakin hetkiä. Mutta valtion ja päättäjien pitäisi ottaa huomioon, että yrittäjällekin jäisi se palkka. Ei työnteko voi olla pelkästään kutsumusta, vaan sillä pitäisi elääkin.

Suurin asia, mihin hän toivoisi tulevien yrittäjien vuoksi muutosta on verotus.

– Kyllä esimerkiksi arvonlisävero on yrittäjille kova juttu. Verotukseen toivoisin kevennystä. Menoja on niin paljon, että yrittäjän euro on 10 senttiä, Luukkonen lataa.

On vähän tullut haikeuskin sitten, koska asiakkaat ovat tulleet tässä läheisiksi.

Arto Luukkonen

Ansaitulle lomalle

Luukkonen kertoo tehneensä päätöksen yrityksen lopettamisesta väsymisen vuoksi ja oman terveytensä tähden.

– Tekeminen on jo rajallista ja joistakin keikoista olen joutunut jo luopumaan. Ajattelin myös, että olen sen ikäinen, että voisin nähdä vielä muutakin.

Mies sanoo ensin olleensa pelkästään huojentunut, kun päätös yrityksen lopettamisesta oli tehty, mutta nyt on alkanut tulla toisenlaisiakin tunteita.

– On vähän tullut haikeuskin sitten, koska asiakkaat ovat tulleet tässä läheisiksi. Parhaat ovat olleet mukana sen 35 vuotta. Olen tehnyt korjauksia joidenkin asiakkaiden äidille ja isälle sekä sitten ukille ja mummollekin jo.

Luukkonen on sanonut irti Kemin Karjalahdella sijaitsevan toimitilansa ja suunnitelmissa on saada tila tyhjäksi kesäkuun loppuun mennessä, ellei jo aiemminkin. Sen jälkeen suunnitelmat ovat auki.

– En ole koskaan ymmärtänyt, kun joku on sanonut ansainneensa loman, mutta nyt tuntuisi, että voisi sanoa niin.