1. yle.fi
  2. Uutiset

Vuonna 1965 Hakametsän jäähalli nosti Tampereen kartalle: "Olimme maailman keskipiste"

Tamperelaiset tunsivat suurta ylpeyttä Hakametsän hallin rakentamisesta. Maamme ensimmäisen jäähallin syntyä seurasivat sekä suomalaiset että ulkomaalaiset tiedotusvälineet.

urheilu
Hakametsän jäähalli ulkoa
Jääkiekkovaikuttaja Kimmo Leinonen kertoo Hakametsän jäähallista.

50-vuotias Hakametsän jäähalli oli jo rakennusaikana suuren ihmettelyn kohde. Saviselle pellolle noussutta maamme ensimmäistä jäähallia tultiin ihailemaan ulkomaita myöten.

Tamperelainen jääkiekkoilija, kiekkovaikuttaja ja kirjailija Kimmo Leinonen asui lapsena lähellä Takahuhdissa ja seurasi kiekkopyhätön syntymistä.

– Se oli valtava asia ja tamperelaiset tunsivat suurta ylpeyttä, koska koko Suomen media seurasi rakentamista. Suomen ainoa tv-kanava seurasi sitä lähes päivittäin. Kaikki pienet asiat mutterin koosta lähtien kerrottiin ja haastatteluja tehtiin.

– Ulkomaista lehdistöä lappasi täällä ja tamperelaisten rinta nousi enemmän ja enemmän kaarelle, koska me olimme maailman keskipiste. Jopa vancouverilaisessa sanomalehdessä oli iso artikkeli, että pieni Tampere tekee jäähallin, kun taas Vancouverissa hallihanke oli mennyt mönkään.

Lähes 13 miljoonaa myytyä lippua

Ulkomaista lehdistöä lappasi täällä, ja tamperelaisten rinta nousi enemmän ja enemmän kaarelle, koska me olimme maailman keskipiste.

Kimmo Leinonen

Avajaisottelu oli Tampere vastaan muu Suomi, joka toimi samalla myös maajoukkuekatsastuksena. Peli päättyi tasatulokseen. Ohjelmassa oli myös muun muassa torvisoittoa, itä-saksalaisia taitoluistelijoita sekä valtiovallan ja kaupungin edustajien juhlallisia puheita. Pari kuukautta myöhemmin Hakametsässä pelattiin jääkiekon MM-kisat.

Vuosien varrella hallissa on myös esimerkiksi järjestetty konsertteja, pyöräilty, painittu sekä pelattu lentopalloa ja koripalloa. Ja tietysti pelattu lukemattomia jääkiekko-otteluja.

– Hakametsän merkitystä voidaan mitata vaikka mestaruussarjan ja SM-liigan jääkiekko-otteluihin myytyjen lippujen määrällä. Lähes 13 miljoonaa lippua on myyty, ja sarjoissa on ollut ainoastaan viisi joukkuetta. Melkoinen rakennus täytyy olla, että vastaaviin lukuihin päästään, sanoo Kimmo Leinonen.

Hakametsän viisikymppisten juhlaottelu on 16. huhtikuuta jääkiekon Suomi–Venäjä -maaottelu. Tänä vuonna Hakametsään on tulossa myös maailmanliigan lentopalloa, koripallon Suomi–Ranska -ottelu sekä rullakiekon ja naisten salibandyn MM-kisat.

Lue seuraavaksi