HRW: Länsi ruokki Isisin nousua sulkiessaan silmänsä Egyptin sotilasvallankaappaukselta

Olettomus, että ihmisoikeudet voi jättää jossakin tilanteessa huomiotta, tuottaa pahaa jälkeä, varoittaa ihmisoikeusjärjestö laajassa vuosiraportissaan. Länsimaatkaan eivät säästy siinä puhtain paperein.

Ulkomaat

Yhä useampi hallitus pitää ihmisoikeuksia ylimääräisenä luksuksena, johon niillä ei ole varaa nykymaailmassa, sanoo yhdysvaltalainen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vuosiraportissaan, jossa käsitellään ihmisoikeustilannetta yli 90 valtiossa. Suomea niiden joukossa ei ole.

656-sivuinen raportti varoittaa ajattelemasta, että ihmisoikeuksien noudattamista voi lykätä tuonnemmaksi. Se ei ole vain väärin, vaan toimii itseään vastaan, sillä siten ruokitaan kriisejä Syyrian ja Ukrainan kaltaisissa palopesäkkeissä, raportti varoittaa.

Kazakstanin ja Kiinan halun vuoden 2022 talviolympialaisten isännäksi tulisi viedä kansainvälisen olympiakomitean yöunet.

Länsimaatkaan eivät suinkaan ole syyttömiä, ja joissakin tapauksissa juuri niiden teot ovat antaneet yllykettä esimerkiksi islamistimilitanteille, HRW sanoo. Sen mukaan ääri-islamistiryhmä Isisin nousun aiheutti osittain Yhdysvaltain johdolla tehty hyökkäys Irakiin vuonna 2003 ja siitä syntynyt turvallisuustyhjiö.

Myöhemmin Yhdysvallat ja Britannia pitkälti sulkivat silmänsä Irakin shiialaisen pääministerin Nuri al-Malikin politiikalta, jonka vuoksi sunnimuslimit joutuivat vainotuiksi, HRW:n johtaja Kenneth Roth moitti raportin julkistustilaisuudessa Libanonin pääkaupungissa Beirutissa.

Egyptissä puolestaan jätettiin tuomitsematta vaaleilla valitun presidentin Mohamed Mursin syrjäyttäminen sotilasvallankaappauksella. Niin tehtiin, koska Yhdysvallat ja sen liittolainen Israel olivat huolissaan omasta turvallisuustilanteesta niin kauan kuin Egyptissä oli islamistipresidentti, Roth sanoi.

– Isis voi nyt perustellusti väittää, että väkivalta on islamisteille ainoa mahdollinen tapa saada valtaa, koska reiluissa vaaleissa saatu voitto vietiin ilman kummoisiakaan kansainvälisiä vastalauseita.

Tekeillä orwellilainen tulevaisuus?

Niukkoja olivat ulkomaiden vastalauseet myös Venäjän vaientaessa maansa sisäisiä protesteja, mikä on Rothin mukaan voinut hyvinkin pahentaa Ukrainan kriisiä. Toisaalta paluu vanhaan hyvä-vastaan-paha-mentaliteettiin maalaa Ukrainasta nyt pelkästään Venäjän aggression uhrin eikä Ukrainan tekemiin vääryyksiin puutua, Roth sanoi.

HRW:n raportti kritisoi myös muun muassa kansalaisten lisääntynyttä puhelin- ja muuta valvontaa ympäri maailmaa.

Kärjessä ovat Yhdysvallat ja Britannia, jotka ovat unohtaneet valvonnassa kaiken suhteellisuudentajun ja luoneet samalla poliittisen vainon kaavan, jolle muut voivat perustaa omien kansojensa valvontajärjestelmän, ryöpyttää HRW:n internettutkija Cynthia Wong. Hänen mukaansa tekeillä voi olla todella orwellinlainen tulevaisuus.

Raportissa ilmaistaan syvä huoli ihmisoikeuksien polkemisestamyös suurten urheilutapahtumien yhteydessä, kuten Venäjällä Sotšin olympialaisissa. Kazakstanin ja Kiinan halun vuoden 2022 talviolympialaisten isännäksi tulisi viedä kansainvälisen olympiakomitean yöunet, sillä molemmilla on karmea ihmisoikeustilanne, Human Rights Watch sanoo.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset