Politiikan tutkija Erkka Railo: Kokoomuksen lasku ei yllätä, retoriikka aiempaa ärhäkämpää

SDP nousi kokoomuksen ohi Yle Uutisten tammikuun puoluekannatuskyselyssä. Erikoistutkija Erkka Railo kommentoi galluptuloksia tuoreeltaan Radio Suomen Ajantasassa torstaina.

politiikka
Erkka Railo
Politiikantutkija Erkka RailoSami Tammi / Yle

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo ei pidä suurena yllätyksenä sitä, että kokoomus on jatkanut laskuaan puoluekannatuskyselyissä. Yle Uutiset julkisti tänään torstaina mittauksensa, jonka mukaan kokoomusta äänestäisi 16,3 prosenttia puoluekantansa kertoneista.

Tuloksen kerrotaan olevan puolueelle heikoin koko 2000-luvun aikana. Taloustutkimus haastatteli kannatusmittauksessa noin 3 400:aa ihmistä. Heistä puoluekantansa kertoi 60,8 prosenttia.

Railon mielestä kyseessä on sama trendi, joka kokoomuksella on ollut syksystä asti. Hän kommentoi kyselyn tuloksia Radio Suomen Ajantasassa torstaina.

Railo sanoo, että tulokset ovat ilmiselvästi kriisi kokoomukselle. Hän uskoo, että puolueessa piilotellaan kriisipuheita ja yritetään puhaltaa yhteen hiileen, kunnes kevään eduskuntavaalien tulokset ovat selvillä.

Jos galluplukemat toistuvat tulevissa vaaleissa, kriisipuheet pulpahtavat pinnalle ja kokoomus alkaa keskustella siitä, mitä pudotukselle tulee tehdä, Railo ennakoi.

Railo katsoo kokoomuksen puheenjohtajan, pääministeri Alexander Stubbin olevan henkilö, joka jakaa herkästi mielipiteitä. Samalla puolue on ottanut käyttöönsä aiempaa ärhäkämmän retoriikan politiikassa, hän arvioi. Hänen mielestään kokoomus on hyökännyt voimakkaasti konsensusta vastaan. Tämä on saattanut karkottaa puolueen riveistä äänestäjiä, jotka ovat todenneet, ettei se ole heidän mukaistaan politiikkaa, Railo sanoo.

Nämä liikkuvat äänestäjät ovat Ylen kyselyn mukaan joko päättäneet jäädä tulevissa vaaleissa kotiin tai siirtyneet oikeisto–vasemmisto-linjan yli perussuomalaisten tai jopa SDP:n suuntaan, hän tulkitsee.

SDP:llä "edelleen paljon parannettavaa"

SDP on kirinyt Ylen mittauksessa kakkoseksi 17,2 prosentin kannatuksellaan. Railon mukaan tämä vahvistaa arvioita siitä, että puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne on onnistunut yhdistämään SDP:n rivit odotettua paremmin.

Kannatuslukuja Railo pitää edelleen huonoina – jos ne toteutuisivat myös vaaleissa, hänen mukaansa tulos olisi jälleen SDP:n historian huonoin.

– Tässä on kyllä edelleen paljon parannettavaa.

Keskusta säilytti Ylen tammikuun kyselyssä ykköspaikkansa. Puoluetta äänestäisi 26 prosenttia puoluekantansa kertoneista. Railo sanoo, ettei perusasetelma ole muuttunut aiemmista kyselyistä. Hän kertoo pitävänsä todennäköisenä, että seuraava hallitus muodostetaan keskustan johdolla.

Hänen mielestään SDP vaikuttaa selvästi sopuisammalta ja samanhenkisemmältä hallituskumppanilta keskustalle kuin kokoomus. Jos yhtälö toteutuisi, alkaisivat pohdinnat siitä, onko hallituksessa myös perussuomalaiset vai ovatko siellä pienemmät puolueet, Railo sanoo.