Musta kivi tuo työpaikkoja Ilomantsiin – uusi tehdas käynnistyy lähiviikkoina

Ilomantsin kirkonkylällä aloitetaan lähiviikkoina työt upouudessa tehdashallissa, jossa työstetään kiviä hautakiviksi ja pöydänkansiksi. Materiaali sahataan irti kalliosta Suomen itäisimmässä kolkassa.

talous
Mustakivi
Ari Haimakainen / Yle

Ilomantsin Koidanvaarassa, vain kivenheiton päässä Venäjän rajasta, on louhimot kahdella yrityksellä. Rajavyöhykkeessä kiinni on Ilomantsin Kivituotteen louhimo ja vähän matkan päässä kiveä irrottaa Kivimantsi. Mustakiveä sahataan irti esiintymästä, joka on Geologian tutkimuskeskuksen mukaan muutaman kilometrin levyinen ja kymmenkunta kilometriä pitkä.

Ilomantsin Kivituotteen toimitusjohtaja Harri Kastinen kertoo, että he irrottavat kiveä timattivaijerisahalla. Välillä raivataan huonompia kohtia alta pois, jotta kalliosta saadaan irrotettua muutaman kuution kokoisia paloja.

Kova, painava ja hyvin kulutusta kestävä kivi ei ime vettä, joten se sopii esimerkiksi hautakiveksi tai tiskipöydän pöytälevyksi.

– Suurin käyttötarkoitus on hautakivet. Ulkomaillekin kun menee, esimerkiksi Puolaan ja Liettuaan, suurin osa menee hautakiviksi ja jonkin verran pöytätasoiksi.

Maailmalla on pienoinen pula hyvälaatuisesta mustasta kivestä.

Harri Kastinen

Ulkomaille kivi matkaa muutaman kuution murikoina. Torstaina puolalaiseen puoliperävaunuun nostettiin kolme järkälettä, joista kukin painoi lähes 10 000 kiloa. Kotimaan tuotteet kuitenkin jalostetaan mahdolisimman pitkälle.

– Ulkomaille tavara lähtee raakakivenä. Se mitallistetaan, sahataan viat pois ja laitetaan rekkaan. Kotimaahan on tarkoitus mahdollisimman pitkälle jalostaa täällä Ilomantsissa, että jäisi työpaikkoja tänne syrjäseudullekkin mahdollisimman paljon, Kastinen kertoo.

Jalostusta varten Ilomantsin kirkonkylälle on vasta valmistunut tehdashalli, jonne parhaillaan asennetaan koneita. Työ tehtaassa alkaa lähiviikkoina.

Harri Kastinen laskee, että vuoden päästä mustakivi työllistää hänen yrityksessään ainakin kymmenen ihmistä. Yrittäjän usko tuotteeseen on kivenkova.

– Mustia esiintymiä maailmalla ei ole kovin paljon. Yleensä mustat esiintymät ovat paljon pienempiä. Maailmalla on pienoinen pula hyvälaatuisesta mustasta kivestä. Markkinointi ei tule olemaan ongelma, kyllä sen saa menemään, Kastinen hymyilee.