1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Talojen kattoja etsitään kaupunkilaisten viljelysmaiksi Turussa

Pitkään lakkautusuhan alla olleelle Kupittaan siirtolapuutarhalle etsitään uutta sijoituspaikkaa. Samalla etsitään jättömaita ja talojen kattoja uusiksi viljelysmaiksi.

Kupittaan siirtolapuutarha Kuva: Joona Haarala / Yle

Turun Kupittaalla sijaitsevan siirtolapuutarhan päivät saattavat olla vähissä. Kaupunki päätti vuonna 2013, että siiirtolapuutarhalle etsitään uusi paikka. Nyt projekti on nytkähtämässä eteenpäin.

Turun kaupunginkirjastossa järjestetään torstaina keskustelutilaisuus, jossa kaupunki ja puutarhaväki etsivät vaihtoehtoja uudelle paikalle.

Turussa on Kupittaan lisäksi kaksi siirtolapuutarhaa: suurin ja kaunein on laitakaupungilla sijaitseva Peltolan puutarha ja Hirvensalon Illoisisissa sijaitsee toinen. Syy Kupittaan puutarhan uudelleensijoittamiselle on se, että päättäjien mielestä Kupittaan siirtolapuutarha sijaitsee liian keskeisellä paikalla.

Eikö Kupittaan siirtolapuutarha ole keidas keskellä kaupunkia vaikka onkin käytännössä Citymarketin ja parkkipaikan välissä?

– Voi esittää tietenkin vastakysymyksen, että onko merkittävän väylän varressa oleva paikka oikea paikka siirtolapuutarhalle? Iso Kupittaan puisto palvelee yleistä kuntalaisten virkistäytymismahdollisuutta, maahankintapäällikkö Ilkka Uusi-Uola vastaa.

Ilkka Uusi-Uola maalailee, että siirtolapuutarhalle parempi paikka olisi sellainen, jossa olisi kauniit näköalat, mutta sinne ei voi rakentaa raskaita taloja. Sellaisia kuulemma löytyy Ohikulkutien sisäpuolelta.

Kaupunkiviljelyyn uusia ajatuksia

Sitähän suuremmissa metropoleissa harjoitetaan, eli viljelyä talojen katoilla ja erilaisilla jättömaa-alueilla.

Ilkka Uusi-Uola

Samalla, kun Turussa etsitään uutta paikkaa Kupittaan siirtolapuutarhalle, on tarkoitus myös ajatella kaupunkiviljelyn kokonaisuutta uusiksi. Kun nyt Turussa on lähinnä siirtolapuutarhoja ja palstoja, niin tulevaisuudessa esimerkiksi talojen katoille voisi perustaa laatikkoviljelmiä.

– Sitähän suuremmissa metropoleissa harjoitetaan, eli viljelyä talojen katoilla ja erilaisilla jättömaa-alueilla. Turussa tämä laatikkoviljely on vielä vähän käytössä olevaa toimintaa.

Todennäköisesti uuden siirtolapuutarhan läheisyyteen tulisi myös palstoja ja edellä mainittuja laatikkoviljelymaita. Uusi-Uola uskoo, että uusi vuokraviljelymalli voisi tuoda paikalle jopa uusia puutarhan ystäviä, kun olisi olemassa erilaisia vaihtoehtoja.

Parkkipaikka siirtolapuutarhan tilalle?

Kupittaan siirtolapuutarhan kohtalo on ollut auki jo vuosikymmeniä. Viimeksi 1990-luvun lopulla Kupittaan Citymarket havitteli itselleen parkkipaikkaa siirtolapuutarhan tontilta. Vuonna 2000 palstat vuokrattiin 20 vuodeks ja nyt sopimus on päättymässä.

Aivan syystäkin vuokralaiset pelkäävät, että kauppa saa tahtonsa tällä kertaa läpi.

Maahankintapäällikkö Ilkka Uusi-Uola väistää kysymyksen parkkipaikan kohtalosta.

– Minä en ennakoi kaavoituksen lopputulosta. Se on itsenäinen prosessi. En osaa vastata.

Keskustelutilaisuus kaupunkiviljelyn tulevaisuudessa Turun pääkirjaston Studiossa torstaina 29. tammikuuta klo 18.00.