Kaikki kiinteistönvälittäjät eivät saa enää leipää pöytään

Asuntokaupan pitkään jatkunut heikko tilanne näkyy jo koko kiinteistönvälitysalalla. Harvaan asutuilla alueilla kiinteistönvälityspalvelut ovat häviämässä kokonaan. Ahdingon pitkittyessä myös kaupungeissa uskotaan välittäjien määrän vähenevän.

kiinteistönvälitys
Avainta laitetaan lukkoon.
Atte Penttinen / Yle

Kolmasosassa Suomesta asuntokauppa käy niin huonosti, että kiinteistönvälityspalvelut ovat loppumassa näiltä paikkakunnilta kokonaan. Kaupungeissa kauppa käy siedettävästi, mutta hintakilpailu välityspalkkioissa on laittamassa myös suurempia ketjuja ahtaalle.

Jos asuntokauppa ei pian virkisty, niin Keski-Suomen kiinteistönvälittäjä ry:n puheenjohtaja Mikko Savolainen pelkää välittäjien rivien harvenevan myös kaupungeissa.

– Kyllä uskon, että jos tilanne jatkuu, niin pitempään olleet ammattilaiset pärjäävät yhä hyvin. Mutta jos tulee uutena alalle, niin kyllä se on taatusti vaikeaa, että kaikki vaan ei saa leipää pöytään.

Jos tulee uutena alalle, niin kyllä se on taatusti vaikeaa.

Mikko Savolainen

Laskua jo useita vuosia

Asuntokauppa laski viime vuonna seitsemän prosenttia koko maassa. Alamäkeä on jatkunut asuntojen myynnissä jo viimeiset neljä viisi vuotta.

Jyvässeudulla omakotitalokauppa kävi viime vuonna keskimääräistä vilkkaammin, mutta uusien asuntojen myynti kangerteli pahasti.

– Vanhojen kerrostalojen kauppa tippui Jyväskylässä reilut kolme prosenttia. Uudiskohteissa tiputusta oli vielä enemmän, niin uskon, että kokonaisvaikutus on samaa seitsemän prosentin luokkaa, arvioi Savolainen.

Kiinteistönvälittäjien palkka koostuu perinteisesti pienestä pohjapalkasta ja suurin osa provisiosta. Savolainen sanoo, että välittäjillä pitää olla nyt kärsivällisyyttä. Asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet.

– Isompia perheasuntoja pitää varautua myymään neljästä viiteen kuukautta. Tottakai toivoo, että kaikki pärjää, mutta kovaa on, toteaa Savolainen.

Välityspalkkiot kilpailukeinoina

Kilpailun kiristyessä myös välityspalkkioita on nipistetty. Mutta se ei ole ainoa kilpailukeino, kertoo Savolainen.

Välittäjien määrä on suhteellisesti kauppamääriin verrattuna liian kovaa.

– Tottakai palvelu ja ammattitaito myös painavat kisassa. Realistinen hinta-arvio asunnosta on myös tärkeä kilpailuvaltti kiinteistönvälitysalalla.

Kiinteistönvälittäjien määrä ei Savolaisen mukaan ole vielä kaupungeissa vähentynyt, mutta pientä liikehdintää on ollut.

– Rehellisesti sanottuna välittäjien määrä on suhteellisesti kauppamääriin verrattuna liian kovaa. Yritysten on tehtävä tätä hommaa pitkänjänteisesti. Ei voi tulla nousukaudella alalle ja ajatella, että tämä on helppoa rahaa, se ei toimi.