Ensimmäisen päihdekokeilun seuraus: "Elämäni on ollut vankilaa, laitosta ja kuolemaa"

Entiset huumeiden käyttäjät kertovat huumeiden tuovan elämään pelkkää kurjuutta.

Kotimaa
Lääkeruisku.
Jaakko Avikainen / Lehtikuva

Ensimmäinen päihdekokeilu saattaa olla turimoon vievä harha-askel. Monika tiesi 13-vuotiaana ensimmäisen viinapaukkunsa jälkeen, että tätä pitää saada lisää.

– Olin ahdistunut ja ulkopuolinen lapsena. Alkoholista tuli aine, jolla lääkitsin itseäni, Monika kertoo.

Huumeriippuvuudesta irti päässeen naisen tarina on korutonta kertomaa.

Elämäni on pääasiassa ollut vankilaa, laitosta ja kuolemaa.

Entinen huumeiden käyttäjä Monika

– Huumeet ovat aiheuttaneet minun oman lapseni kuoleman. Vanhimmasta pojastani tuli huumeriippuvainen ja hän ajoi amfetamiinipäissään erään ryöstön yhteydessä auto-onnettomuuden.

Huumeiden käyttö on hänen kohdallaan kulkenut suvussa. Monikan oma isä oli ensimmäisiä suomalaisia, jotka salakuljettivat huumeita ulkomailta.

– Isänikin kuoli huumeisiin ja lasteni isä kuoli päihteiden käytön seurauksena. Elämäni on pääasiassa ollut vankilaa, laitosta ja kuolemaa.

Vankila katkaisi kierteen

Monikan kohtalotoveri Tiina ajautui päihdekierteeseen samalla tavalla. Ensimmäinen alkoholikokeilu suisti varhaisteinin kaidalta polulta.

– Ensimmäinen humaltuminen tuntui siltä kuin maailma olisi auennut. Vuotta myöhemmin 14-vuotiaana poltin pilveä ja 16-vuotiaana käytin jo amfetamiinia, Tiina sanoo.

Ensimmäinen humaltuminen tuntui siltä kuin maailma olisi auennut. Vuotta myöhemmin 14-vuotiaana poltin pilveä ja 16-vuotiaana käytin jo amfetamiinia.

Entinen huumeiden käyttäjä Tiina

Lopulta hän huomasi elävänsä vuosia kestäneessä huumeriippuvuudessa, johon kuuluivat suonensisäiset huumausaineet. Väkivallan ja rikosten täyttämä syöksykierre pysähtyi vasta vankilassa.

– Vankilasta lähti muutos. Mulla oli turvallinen olo, kun sain rajat. Kun olin muutaman päivän ollut yhteisöhoidossa, niin koin yhteisöllisyyttä, rakkautta ja turvaa.

Puolen vuoden yhteisöhoidon jälkeen Tiina on ollut raittiina kahdeksan vuotta ja saanut kaksi tytärtä.

"Huumeet tuovat pelkästään kurjuutta"

Molempien entisten huumeiden käyttäjien mielestä katkaisematon huumekierre johtaa lopulta kuolemaan. Monika sanoo omaksi pelastajakseen lääkkeettömän myllyhoidon ja vertaistukiryhmät. Hän varoittaa siitä ensimmäisestä päihdekokeilusta.

– Huumeet tuovat elämään pelkästään kurjuutta.