Kreikka: Haluamme estää EU:n ja Venäjän välirikon

EU:n ulkoministerit pohtivat uusia Venäjän-vastaisia pakotteita hätäkokouksessaan. Kreikan uusi hallitus on asettunut poikkiteloin ja arvostelee pakotteiden valmisteluprosessia.

Ulkomaat
Nikos Kotzias
Nikos Kotzias Olivier Hoslet / EPA

Kreikka kertoo haluavansa toimia sillanrakentajana EU:n ja Venäjän välisissä erimielisyyksissä Ukrainan sodasta, Kreikan ulkoministeri Nikos Kotzias sanoi torstaina. EU:n ulkoministerit kokoontuivat torstaina Brysseliin käsittelemään uusia Venäjän-vastaisia pakotteita.

Kotzias ei ennen kokousta kommentoinut sitä, antaisiko Kreikka tukensa uusille pakotteille. Aiemmin Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on paheksunut sitä, että Kreikkaa ei oltu hänen mukaansa kuultu pakotteista.

– Kreikka työskentelee rauhan ja vakauden saamiseksi Ukrainaan ja samalla se työskentelee EU:n ja Venäjän välisen välirikon ehkäisemiseksi, Kotzias sanoi.

Aiemmin päivällä Kreikan talousministeri Giánis Varoufákis puolestaan ilmoitti, ettei Kreikka pyrkinyt estämään uusien pakotteiden hyväksymistä. Hänen mukaansa Kreikka oli arvostellut pakotteiden valmistelua, ei itse pakotteita. Kreikassa hallitusvastuuseen tällä viikolla noussutta vasemmistolaista ja eurokriittistä Syriza-puoluetta on pidetty Venäjä-mielisenä.

Julkisuuteen vuodetun julkilausumaluonnoksen mukaan pakotelistalle aiottaisiin sijoittaa uusia henkilöitä ja jo olemassaolevien pakotteiden kestoa saatettaisiin pidentää syyskuuhun asti.

EU kutsui hätäkokouksen koolle pohtimaan pakotteita sen jälkeen kun taistelut kiihtyivät viime viikolla Itä-Ukrainassa. Ulkoministerikokouksen jälkeen pakotepäätös vaatii vielä EU-maiden johtajien hyväksynnän.

Lähteet: Reuters, AFP