Puolueet kosiskelevat taas Sari Sairaanhoitajaa

Toimihenkilöt vaihtavat poliittista kantaansa vilkkaammin kuin muut ammattiryhmät. Toimihenkilöapajilla on nyt tilaa, sillä kokoomus on menettänyt otettaan toimihenkilökentästä. Tämä käy ilmi Yle Uutisten tammikuun puoluemittauksesta..

politiikka
Sairaanhoitajat siirtävät potilasta sairaalan käytävällä.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kokoomus ei enää vedä puoleensa Sari Sairaanhoitajaa. Tuo myyttinen vaalihahmohan asemoi kokoomusta puoluekentän oikealta laidalta kohti keskustaa kaksi vaalikautta sitten.

Vielä kesällä kokoomus oli toimihenkilöiden, kuten sairaanhoitajien suosikkipuolue. Koko vaalikauden jatkunut toimihenkilökato on kiihtynyt viime kuukausina.

– Kaiken kaikkiaan kokoomus on menettänyt toimihenkilökentässä jopa yli 10 prosenttiyksikköä, mikä on aika paljon, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Jari Pajunen sanoo.

Toimihenkilöt vaihtavat puoluetta tiuhaan

Toimihenkilöiden puoluekannatukset ovat sahailleet pitkin vaalikautta. Kannat vaihtelevat enemmän kuin muilla ammattiryhmillä. Liikkuvilla toimihenkilöillä ei ole ollut vaikeutta vaihtaa leiristä toiseen.

Kokoomuksesta on siirrytty lähinnä keskustaan. Myös demarit saavat kiittää toimihenkilöitä viime aikojen nousustaan.

Puolueiden kannattaa vedota yhä sarisairaanhoitajiin, sillä toimihenkilöt todennäköisesti myös vaivautuvat vaaliuurnille saakka.

– Periaatteessa mitä parempi asema on yhteiskunnassa, sitä varmempi äänestäjä. Tällainen perussääntö näyttää olevan olemassa. Toimihenkilöillä ei tosin taustasta johtuen ehkä ole sellaista traditiota ja sen takia kanta voi vaihdella, Pajunen sanoo.

– Puolueen vaihto on toimihenkilölle huomattavasti helpompaa kuin entiselle duunarille tai yrittäjälle, Pajunen sanoo.

Toimihenkilöt ovatkin yksi kevään vaalien keskeisistä ratkaisijoista, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja arvioi.

– Eläkeläiset on iso ryhmä, he ovat kohtuullisen varmoja äänestäjiä ja käyvät innokkaasti vaaliuurnilla. Heidän sieluistaan käydään varmasti kova taistelu. Samoin taistellaan tästä liikkuvasta toimihenkilöryhmästä. Ja sitten on se ryhmä, joka ei vielä tiedä, ketä äänestäisi, Pajunen sanoo.