Vesa Vierikon 35 vuotta näyttelijänä

Vesa Vierikko aloitti ammattilaisuransa Teatterikorkeakoulusta valmistuttuaan vuonna 1980. Vierikko kuuluu legendaariseen, Ryhmäteatterin riehakkaaseen 80-luvun sukupolveen, yhdessä Pirkka Pekka Peteliuksen ja Kari Väänäsen kanssa. Vierikko on myös televisionäyttelemisen uranuurtajia.

teatteritaide
Vesa Vierikko vuonna 2000
Vesa Vierikko vuonna 2000Mari Männistö / Yle

"Otit sitten pirtelöö." " Kengät kuluu."

– Mä tiedän jo kaukaa, kun tien toiselta puolelta joku huutaa, että Katsastuksesta, näyttelijä Vesa Vierikko naurahtaa ammattinsa arkea.

"Halipatsuippa."

Vierikko on rooliensa kautta tullut tutuksi kaiken ikäisille suomalaisille. Nyt hänet tunnistaa tuoreen, television Joulukalenterin roolin vuoksi taas lapsetkin.

Näyttelijä viettää tänä vuonna 35-vuotistaiteilijajuhlaansa

– 15-vuotiaana mä muistan, kun meillä oli ollut ensi-ilta jostain harrastajateatteriesityksestä, mä kysyin siltä ohjaajalta silloin, "Mitä sä luulet, voisko musta tulla näyttelijä?" Se sanoi, "Ilman muuta vois tulla. Ihmisestä voi tulla mitä vaan se haluaa, kunhan uskoo unelmiinsa."

Vesa Vierikko Radioteatterin Odysseys -kuunnelman nauhoituksissa
Vesa Vierikko Radioteatterin Odysseys -kuunnelman nauhoituksissa maaliskuussa 1982.Håkan Sandblom / Yle

Oikeastaan näytteleminen alkoi siis jo aiemmin. Ennen vuotta 1980. Harrastajaryhmissä Tampereella ja Teatterikorkeakoulun aikaan muun muassa silloin vallankumouksellisessa, televisioidussakin sukupolvinäytelmässäPete Q.

– Mehän oltiin tavallaan niin kuin uusi teatterisukupolvi. Me lähdettiin Peteliuksen kanssa jo Teatterikouluaikana mukaan Maikkarin ja Ylenkin hömppä-viihdeohjelmiin. Moni ei siihen aikaan arvostanut sitä ratkaisua, mutta minä olin sitä mieltä, että eikun mennään ja opetellaan. Että eihän sitä opi muuten kameran kanssa työskentelyä kuin tekemällä sitä. Me aloitettiin jo silloin ja minä ja varmaan Pirkka Pekka (Peteliuskin) ajatteli, että tämä televisio on aika nasta väline.

Vierikon opit kantavat hedelmää

Vesa Vierikko
Vesa Vierikko vuonna 2001.Mari Männistö / Yle

Vierikon uraauurtava televisio-osaaminen ja kymmenvuotinen pesti Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professorina näkyy tämänkin päivän Putouksissa ja Kingeissä, joiden näyttelijät ovat olleet Vierikon oppilaita. Vierikko näytteli ryhmisläisten kanssa Ylen Nyhjää tyhjästä improvisaatio-viihdeohjelmassa jo vuonna 1991.

– Sellaisen pelottoman ja luovan asenteen opetteleminen. Se on improvisaation vaikutusta. Mun aikanani palautettiin improvisaatio takaisin näyttelijänkoulutukseen.

Vierikko tosin jättää improvisoinnin tätänykyä mieluummin nuorempien tehtäväksi.

Näyttelijä Vesa Vierikko juhlii lähes 40-vuotista näyttelijänuraansa toisessa kodissaan Ryhmäteatterissa, jossa Vierikolla on päärooli 12. helmikuuta ensi-iltansa saavassa näytelmässä Mielipuolen päiväkirja.

Vesa Vierikko Ryhmäteatterin Mielipuolen päiväkirja -näytelmän tiedotustilaisuudessa Helsingissä.
Vesa Vierikko Ryhmäteatterin Mielipuolen päiväkirja -näytelmän tiedotustilaisuudessa Helsingissä torstaina.Roni Rekomaa / Lehtikuva