Kainuu täytti paluumuuttajien odotukset – Nälkämaahan kaivataan toiseksi eniten

Yle kysyi suomalaisilta hiljattain, mikä on heidän henkinen kotinsa, ja 11 000 suomalaista kertoi kokevansa kodikseen jonkin muun paikan kuin missä he asuvat. Kainuu oli toisiksi kaivatuin kotipaikka Lapin jälkeen.

Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Luonto ja vaaramaisemat, rauha ja kiireettömyys. Niitä asioita Kainuusta kaivataan.

Osa pistää paluuhaaveet käytäntöön, esimerkiksi Elisa Juntunen ja Henna Lundqvist, jotka ovat palanneet synnyinpitäjäänsä Suomussalmelle. Juntunen toi kauneushoitolayrityksensä Suomussalmelle Oulusta, sairaanhoitajana työskentelevä Lundqvist taas kyllästyi kaupungin vilinään vietettyään 15 vuotta Helsingissä.

– Olen aina vapaa-ajalla hakenut täältä rauhaa. Myös luonto ja rauhallisuus sekä tietenkin Suomussalmella asuvat vanhemmat ja sisarukset vetivät minut tänne takaisin, Elisa Juntunen kertoo.

Lundqvist ei aluksi halunnut myöntää itselleenkään ikävöivänsä kotiseutua.

– Tuntui vähän nololta myöntää, että ikävöi Kainuuta, kun sieltä oli aikoinaan lähtenyt Helsinkiin takki auki, hän naurahtaa.

Elisa Juntusen yritystoiminta on lähtenyt hyvin käyntiin. Kuva: Eeva Pentikäinen / YLE

Ihmisiä tulisi, jos töitä olisi

Molemmat naiset sanovat, että toimeentulon löytäminen on paluumuuttajan suurin huoli, erityisesti jos haaveiden kotipaikka on Kainuu. Juntusen yritystoiminta on lähtenyt pyörimään hyvin Suomussalmella, mistä hänonkin iloinen. Hän kertoo tuntevansa monia muitakin lapsiperheitä, jotka mielellään tulisivat Kainuuseen. Lundqvist komppaa.

Toivoisin, että tänne tulisi todellinen ihmisryntäys, ettei paikkakunta näivettyisi ja kuolisi.

Henna Lundqvist

– Tänne kaivataan yrittäjyyttä ja kekseliäisyyttä. Tänne olisi tulossa suuri joukko ihmisiä ja lapsiperheitä, jos töitä vain löytyisi. Toivoisin, että tänne tulisi todellinen ihmisryntäys, ettei paikkakunta näivettyisi ja kuolisi, Lundqvist sanoo.

– Olisi ihanaa, jos täällä säilyisi palvelut, mitä jo on, ja lapsille koulupaikat, Juntunen jatkaa.

Myös perheiden sopeutuminen uudelle paikkakunnalle voi huolestuttaa paluumuuttoa suunnittelevaa. Juntusen ja Lundqvistin kokemukset ovat hyviä. Molempien lapsilla jäi hyviä kavereita entisille kotipaikkakunnille, ja Lundqvist ikävöi myös vanhoja työkavereita.

– Siellä voi kuitenkin mennä käymään, ja skypellä voi pitää yhteyttä, naiset sanovat.

Ei neljän ruuhkaa

Kainuu on täyttänyt molempien paluumuuttajien odotukset. Juntusen arki yrittäjänä on yhä kiireistä, mutta sitä on helpompaa jaksaa.

Henna Lundqvist toivoisi Suomussalmelle paluumuuttajaryntäystä. Kuva: Eeva Pentikäinen / YLE

– On ihanaa, kun työpaikan ikkunasta ei tarvitse katsella neljän ruuhkaa. Sen sijaan saa katsella vaihtuvaa maisemaa, ja jo se rauhoittaa mieltä.

En ole kyllä katunut päivääkään tänne muuttoa.

Elisa Juntunen

Sekä Lundqvistin että Juntusen viesti paluumuuttoa haikaileville on selvä: tervetuloa!

– Siinä tarvitsee yrittäjyyttä ja uskallusta. Mutta kannattaa rohkeasti kysellä työmahdollisuuksista. Täällä on kaikki tarvittava, eikä rahaakaan mene yhtä paljon kuin isolla kirkolla, Lundqvist listaa.

– En ole kyllä katunut päivääkään tänne muuttoa, Juntunenkin hymyilee.