Viron presidentin neuvonantaja moittii suomalaisia uhria syyllistävästä puhetavasta Ukrainan konfliktissa

Iivi Anna Masso arvioi suomalaista Venäjään liittyvää media- ja kansalaiskeskustelua "naiiviksi": Suomessa ajatellaan, että kriisi voidaan välttää, jos teemme kaiken niin kuin pitää. Politiikan tutkijanakin toimiva Masso on Viron presidentin Toomas Hendrik Ilveksen neuvonantaja.

Kotimaa
Iivi Anna Masso
Iivi Anna MassoYle

Tuoreena esimerkkinä optimismista Iivi Masso viittaa viime viikolla julkaistuun, kokoomuksen Nykypäivä-lehden mielipidekyselyyn. Sen mukaan suomalaisista 46 prosenttia huomioisi Venäjän näkökulman ulko- ja turvallisuuspolitiikassa nykyistä vahvemmin. Venäjän näkökulman huomioisi jopa 60 prosenttia yrittäjistä sekä 54 ja keskustan ja 58 prosenttia perussuomalaisten kannattajista.

– Todella yllättävä näkemys nykyisessä kansainvälisessä tilanteessa. Toki riippuu kysymyksenasettelusta, mutta uskon, että virolaisilla ei-vastauksia olisi huomattavasti enemmän, Masso kommentoi puhelinhaastattelussa.

Masso lisää, ettei kyse ole valtiojohdon asenteesta vaan suomalaisesta julkisesta keskustelusta niiin mielipidepalstoilla ja sosiaalisessa mediassa kuin eduskuntakeskusteluissa.

– Suomalaiset kuvittelevat, että Ukrainan kriisi menee nopeasti ohi, Venäjä normalisoituu, ja voidaan jatkaa kuten ennenkin. Virolainen näkökulma on ajatella, että jos kansainvälisiä sääntöjä rikotaan, ollaan tilanteessa, jossa emme voi tietää mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

"Väärä turvallisuuden tunne"

Masson mukaan asenne siitä, että jos toimimme "oikein", Suomelle ei voi käydä huonosti, oli havaittavissa jo vuosi sitten Ukrainan konfliktin kärjistyessä.

– Hyvin varhaisessa vaiheessa tuli esiin argumentti, että koska me (Suomi) kohtelemme venäläisvähemmistöä hyvin, ja meillä se on riittävän pieni, ollaan turvassa. Ei Ukraina kohdellut venäläisvähemmistöä huonosti, ei se (Venäjän miehitys Krimillä) siitä johtunut.

– Syntyy myöskin väärä turvallisuuden tunne siinä mielessä, ettei Euroopan tilanne koske meitä, koska teemme kaiken oikein. Silloin ollaan jollain tavalla syyllistämässä uhria, Masso jatkaa.

Virolaiset puolestaan olettavat, että se mitä tapahtuu toisaalla maailmassa, voi tapahtua Virossakin.

– Me emme voi tietää, ja tämä otetaan Virossa itsestäänselvyytenä.

Keskustelu Itämeren vakaudesta A-studio:Talkissa klo 21:05: Hornetit Itämeren yllä. Studiossa europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.), Hufvudstadsbladetin pääkirjoitustoimittaja Yrsa Grüne sekä kansanedustajat Jussi Niinistö (ps) ja Pertti Salolainen (kok). Keskustelun vetää Sakari Kilpelä.