Vapaavuori saattaa jättää hallituksen

Yle Uutisten tietojen mukaan elinkeinoministeri Vapaavuori olisi siirtymässä Euroopan investointipankin johtotehtäviin.

politiikka
Jan Vapaavuori
Jan VapaavuoriYle

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) on Yle Uutisten tietojen mukaan mahdollisesti siirtymässä Euroopan investointipankin (EIB:n) johtotehtäviin. Asia on valmistelussa, mutta vielä vailla lopullista sinettiä. Ministeri ei itse ole halunnut vahvistaa asiaa Yle Uutisille.

Vapaavuori, 49, on kokoomuksen ministeriryhmän kokenein ministeri. Ennen nykyistä ministeritehtäväänsä hän toimi asuntoministerinä edellisessä, pääministerien Matti Vanhasen (kesk.) ja Mari Kiviniemen (kesk.) johtamassa hallituksessa 2007–2011. Hän on parlamenttiurallaan toiminut mm. kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Kokoomuksen entisen puheenjohtajan Jyrki Kataisen erottua viime vuonna pääministerin paikalta ja puoluejohdosta Vapaavuori tavoitteli puheenjohtajuutta. Hän hävisi Alexander Stubbille kokoomuksen puoluekokouksessa viime kesänä Lahdessa.

Tappio puoluejohtajakisassa ja kokoomuksen kannatuksen jyrkkä syöksykierre on lisännyt arveluita, että Vapaavuori harkitsisi tehtäviä politiikan ulkopuolelta. Kokeneen profiiliministerin lähtö hallituksesta saattaisi edelleen heikentää kokoomuksen kannatuskehitystä.

Euroopan investointipankki on EU:n toimielin ja rahoituslaitos. Sen jäseniä ja osakkeenomistajia ovat kaikki EU-maat. Suomi saa tänä vuonna valita pankille johtajan. Nimityksestä päättää hallitus.