1. yle.fi
  2. Uutiset

Heidi Hautala: "Viron huolta Venäjän kehityksestä olisi pitänyt kuunnella"

Hautalan mielestä Euroopan turvallisuusjärjestys on nyt mennyt rikki ja Venäjä pitäisi kutsua mukaan laatimaan uutta järjestystä Euroopalle vuoden 1975 malliin.

politiikka
Pertti Salolainen, Heidi Hautala, Yrsa Grüne ja Jussi Niinistö
Pertti Salolainen, Heidi Hautala, Yrsa Grüne ja Jussi Niinistö vierailivat Ylen A-Talkissa torstaina.

Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) on sitä mieltä, että Suomen turvallisuusympäristö on nyt erittäin jännitteinen ja Baltia kokee aitoa uhkaa.

Hautalan mielestä Euroopan turvallisuusjärjestys on nyt mennyt rikki ja pitäisi järjestää vuoden 1975 Ety-kokouksen kaltainen uusi konferenssi, johon Venäjä kutsuttaisiin mukaan laatimaan uutta turvallisuusjärjestystä.

Hautala katsoo, että olisi pitänyt ajoissa kuunnella Viron huolta Venäjän kehityksestä väärään suuntaan.

– Emme tiedä, mitkä Venäjän seuraavat reaktiot ovat. Venäjä luo luo toiminnallaan sumua, emmekä tiedä, mikä on politiikka lähialueilla. Ei ihme, että Baltian maat kokevat olonsa turvattomaksi.

Heidi Hautala, kansanedustajat Jussi Niinistö (ps.) ja Pertti Salolainen (kok.) sekä Hufvudstadsbladetin pääkirjoitustoimittaja Yrsa Grüne keskustelivat torstaina A-studion Talk-ohjelmassa siitä, mitä Suomen osallistuminen Viron ilmaharjoitukseen yhdessä Yhdysvaltojen kanssa merkitsisi.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö korosti moneen kertaan sitä, että Suomi ei sa antaa Virolle turhia lupauksia Baltian maiden puolustamisesta, koska emme ole Nato-maa. Niinistön mukaan Suomi hyötyisi ilmaharjoituksesta, koska saisi testata amerikkalaisia Hornet-hävittäjiään.

"EU:n solidaarisuuslauseketta ei ole testattu"

Pertti Salolainen huomautti, että EU:n solidaarisuuslauseke edellyttää Suomea auttamaan Viroa jollakin lailla mutta lauseketta ei ole koskaan testattu käytännössä. Hänestä harjoitusjupakassa dramattisinta on tietovuoto ulko- ja turvallisuuspoliittisesta valiokunnasta, Utvasta.

– Se on majesteettirikos.

Niinistö iloitsee siitä, että presidentti osoitti tarpeellisuutensa instituutiona pysäyttämällä keskustelun ilmaharjoituksesta ja haluamalla tietää kutsusta enemmän.

Ilmaharjoitukseen osallistumisesta päättää lopulta puolustusministeri Utvan suosituksesta. Ilmavoimien delegaatio käy ennen päätöstä Saksassa selvittämässä ilmaharjoituksen sisältöä.

– Harjoitellaan, mitä harjoitellaan. Hornetit ovat Suomelle valtava investointi, joka on pidettävä top-kunnossa, muistutti Salolainen.

Hänen mukaansa Suomi tekee kaiken välttämättömän oman turvallisuutensa kannalta, mutta Venäjää ei tarkoituksellisesti haluta ärsyttää.

Toimittaja Grüne puolestaan totesi, että sota on kansojen selkärangassa, siksi Suomi ja Ruotsi suhtautuvat Venäjään eri tavoin.

– EU:lle oli hirveä pettymys se, mitä Ukrainassa on tapahtunut. Odotimme Venäjän demokratisoituvan, nyt kaikki on mennyttä, sanoi Salolainen A-Talkissa.

Lue seuraavaksi