Enontekiöllä raja-arvot ylittävää radonsäteilyä - Säteilyturvakeskus tutkii

Lapista Enontekiö on valittu niiden viiden kunnan joukkoon Suomessa, joissa Säteilyturvakeskus (STUK) järjestää Ilman radonia -kampanjan helmikuussa. Kampanjaan haluaville asukkaille tarjotaan ilmaisia radonmittauksia. Tarkoituksena on löytää asuntoja, joiden sisäilmassa on liikaa radioaktiivista radonia.

Radonmittauspurkki. Kuva: STUK

Kampanjan päätavoitteena on vähentää radonin aiheuttamia keuhkosyöpiä, sanoo tarkastaja Tuukka Turtiainen STUK:sta.

Miksi Enontekiö on yksi mittauskunnista? Enontekiöllä on runsaat 830 pientaloasuntoa. Turtiainen kertoo, että niistä vasta 65:ssä on tehty radonmittaus. Mitattujen talojen säteilyn keskiarvo on 299 becquereliä, kun Suomessa pientalojen keskiarvo on 120. Turtiaisen mukaan 200 becquereliä on uusien asuntojen tavoitearvo.

– Enontekiöllä tämä on selvästi korkeampi, hän sanoo.

Tavoitearvo ylittyy lähes puolella mitatuista pientaloista. Korjausraja vanhoille asunnoille puolestaan on 400 becquereliä. Sekin ylittyy joka viidennessä Enontekiön mittauksista. Muutamissa asuinrakennuksissa on mitattu jopa tuhannen becquerelin arvoja.

200 ilmaista radonmittausta

STUK järjestää Ilman radonia -kampanjan Enontekiöllä, Humppilassa, Laitilassa ja Ruovedellä. Kampanja on osa sosiaali- ja terveysministeriön tukemaa valtakunnallista ohjelmaa.

Helmikuun aikana tulleet 200 ensimmäistä radonmittaustilausta ovat ilmaisia. Ilmaiset mittaukset on tarkoitettu niille, joiden asuntoa ei ole aiemmin mitattu, sanoo tarkastaja Tuukka Turtiainen.

Mitattavaa asuntoa kohti voi tilata yhden ilmaisen mittauspurkin. Ilmaisen mittauksen saa tekemällä tilauksen sähköpostilla osoitteeseen ilmanradonia(at)stuk.fi (siirryt toiseen palveluun). Tilaukseen merkitään etunimi, sukunimi, katuosoite, postinumero, postitoimipaikka ja puhelinnumero. Jos käytössä ei ole sähköpostia, ilmaisen mittauksen voi tilata myös puhelimitse virka-aikaan (09) 759 88 552/Jaana Joenvuori.

Mittaus on helppoa - korjaus kannattaa

Radonin mittaaminen on helppoa, sanoo tarkastaja Tuukka Turtiainen.  STUK toimittaa tilaajalle postitse mittauspurkin. Mittauspurkki sijoitetaan asuntoon vähintään kahdeksi kuukaudeksi. Purkki palautetaan mittausajan päätyttyä Säteilyturvakeskukseen kirjekuoressa. Mittaustulos postitetaan tilaajalle kolmen kuukauden kuluessa.

– Asunnon radonkorjaus maksaa keskimäärin vain 2500 euroa, mikä on pieni hinta asunnon arvoon verrattuna. Monet ihmiset tiedostavat nykyisin radonin aiheuttaman terveysriskin ja osaavat siksi kysellä radontuloksia asuntokaupan yhteydessä. On varmasti helpompi saada asunto myytyä, jos sen radonpitoisuus tunnetaan, Turtiainen korostaa.

300 keuhkosyöpää vuodessa

Radon on maaperästä ja kalliosta erittyvä hajuton ja väritön radioaktiivinen kaasu. Radonin arvioidaan aiheuttavan Suomessa noin 300 keuhkosyöpää vuodessa.

Keuhkosyöpäriski on sitä suurempi, mitä kauemmin ja mitä suuremmassa radonpitoisuudessa oleskelee.

Radon lisää erityisesti tupakoitsijoiden keuhkosyöpäriskiä tuntuvasti.