Helsingin vanhat talot saavat hissejä nyt kiihtyvään tahtiin

Helsingin vanhoihin kerrostaloihin rakennetaan hissejä kiihtyvällä vauhdilla. Viime vuonna jälkiasennushissejä valmistui 70 ja tänä vuonna arviolta yli 120. Yksi selittävä tekijä on muutaman vuoden takainen lain muutos, joka mahdollistaa hissiratkaisun osakkaiden enemmistön äänillä.

Kotimaa
Kerrostalo Eirassa.
Yle

Helsingissä polkaistiin vuonna 2 000 käyntiin hissiprojekti, jonka tarkoituksena on helpottaa hissien rakentamista vanhoihin kerrostaloihin.

Tähän mennessä hissiprojekti on auttanut reilun 800 hissin rakentamisessa.

– Meiltä puuttuu vanhoista taloista kuitenkin vielä 8230 hissiä, että kyllä sitä työmaata vielä on aika paljon jäljellä, sanoo Helsingin hissiasiamies Simo Merilä.

Hissirakentamista tuetaan

Valtio tukee hissien rakentamista vanhoihin taloihin niin sanotulla ara-tuella, joka on 50 % rakennuskustannuksista. Sen lisäksi Helsingin kaupungilta saa tukea 10 %kustannuksista.

Jälkiasennushissin hinta vaihtelee noin 70 000 eurosta jopa 300 000 euroon riippuen kohteesta.

– Hissin asentaminen vanhaan rappukäytävään kestää lyhimmillään pari kuukautta, mutta hankalissa kohteissa aikaa saattaa mennä useampikin kuukausi. Keskimäärin asennusaika on kahdesta neljään kuukautta, kertoo tekninen johtaja Paavo Lamela Amslift Oy:stä.

Pietarinkatu ja Korkeavuorenkatu

Pietarinkatu 10:ssä aloitellaan hissin asentamistöitä.

– Tämä on leveä rappukäytävä, noin kolme metriä, tässä voimme sahata keskialueelta rappua pois ja tehdä siihen hissikuilun. Vanhan hienon kaiteen säilytämme ja asennamme uudestaan hissikuilun viereen. Tähän jää vielä leveä rappu kuljettavaksi, kertoo asennuksen suunnittelija rakennusarkkitehti Antti Voutilainen arkkitehtitoimisto Antti Voutilainen Oy:stä.

Korkeavuorenkatu 2:ssa on juuri saatu päätökseen mittava jälkiasennusurakka kuuteen rappuun.

– Se maksoi kaksi miljoonaa euroa ja aikaa meni noin vuoden päivät. Aika ja summa saattavat tuntua kovilta, mutta kyseessä on sata vuotta vanha talo, jossa jokaiseen kuudesta rapusta piti tehdä mittatilaushissi, kertoo talohallituksen puheenjohtaja Erkka Suvikumpu.

Suvikummun mukaan ilman valtion ja kaupungin avustuksia hissejä tuskin olisi asennettu, sen verran kalliista urakasta oli kyse.

Ennätysmäärä hissejä

Helsingissä urakoitiin jälkiasennushissejä toissa vuonna reilut 20. Viime vuonna määrä nousi 70. Tänä vuonna, hissiasiamiehen arvion mukaan, valmistuu yli 120 jälkiasennushissiä.