Sata euroa kuussa linnunruokaan – monipuolinen ravinto palkitsee lintutarkkailijan

Ajat ovat muuttuneet lintujen ruokkimisessa. Ennen pihapiirissä oli yksi lintulauta ja siinä kaurahiutaleita ja leivänmuruja. Nyt tarjolla ovat monenmoiset herkut ja ruokinta-automaatit.

Hilkka Laaja
Katso tv-juttu Hilkan pihalta.

Hilkka ja Salomo Laajala ruokkivat innokkaasti lintuja Lappeenrannan Kasukkalassa. Pihapiiri on puustoinen. Jykevä kuusikko humisee vieressä, vanhat paksurunkoiset koivut, männyt ja pensaat tarjoavat mainion suojan linnuille.

Pihalla on kaksi suurta ja viisi pientä linnunruoka-automaattia. Lisäksi alueella on useita avoimia ruokapaikkoja, joissa myös oravat vierailevat ahkerasti.

Säkki viikossa, sata euroa kuukaudessa linnunruokaan

Pikkuvarpuset lentävät pihalle suurena parvena. Lisäksi sinitiaiset, hömötiaiset, kuusitiaiset ja  keltasirkut käyvät päivittäin monipuolisen ruoan perässä.

Kuva: Tommi Parkkinen/Yle

– Yksi käpytikka käy myös nokkimassa läskinpalaa, jonka olen laittanut roikkumaan puuhun. Punatulkkuja ei ole näkynyt tänä talvena lainkaan. Pari viikkoa sitten ilmestyi kookas mustarastas, kertoilee pihan linnuista Hilkka Laajala.

Närhet ja harakat Laajala hätistää ruoka-automaateilta koputtamalla ikkunaan ja taputtamalla käsiään.

– Nyt linnut ovat olleet pikkusen säikympiä kuin ennen. sillä pihalla vieraillee varpushaukka, joka on pelotellut pikkulintuja. Monesti olen juossut ulos varpushaukan perään,  kun pikkulintu on huutanut hädissään.

Linnunruokaa Laajalan pihalla menee ison säkin verran viikossa sydäntalvella. Kevään edetessä ruokinta vähenee.

Talipallot eivät ole tänä talvena jostain syystä maistuneet pikkulinnuille.

Hilkka Laajala

– Pääasiassa annan kuorellisia auringonkukansiemeniä, sillä kuorettomat maksavat niin paljon enemmän. Pikkuvarpuset tykkäävät erityisesti hirssistä. Erilaiset siemenseokset, kaurat, murskatut pähkinät ja rasvatangot ovat myös ostoslistalla. Talipallot eivät ole tänä talvena jostain syystä maistuneet pikkulinnuille.Lintujen ruokaan menee Laajalan perheessä reilu sata euroa kuukaudessa. Hilkka saa suurta tyydytystä lintujen ruokkimisesta.

– En käytä rahaa ulkomailla matkusteluun. Saan suuremman tyydytyksen kun ruokin pikkulintuja ja katselen niitä kodin ikkunoista. Se antaa suuren tyytyväisyyden tunteen, kun huomaa, että ruokkiminen on tarpeellista pikkulinnuille. Varsinkin sinitiaiset ja pikkuvarpuset ovat lisääntyneetrutkasti ruokinnan ansiosta.

Linnut visertävät kiitosta heti kun ruoka-automaatit on täytetty.

Hilkka Laajala

– Linnut ovat ystäviäni ja ne tuntevat minut. Linnut visertävät kiitosta heti kun ruoka-automaatit on täytetty. Osa tuttavistani sanoo, että hönttihän sie oot, kun käytät niin paljon rahaa ja aikaa lintuihin.

Ruokinta-aika joka aamu

Lintujen ruokkiminen on jokapäiväinen touhu Laajalan pihalla.

–Jos on kovat pakkaset käyn jo illalla laittamassa automaatteihin ruokaa. Monesti aamulla panen takin yöpaidan päälle ja käyn varmistamassa, että automaateissa on syötävää ja täytän astiat tarvittaessa. Iltapäivällä teen kierroksen ja varmistan, että ruokinta-automaatit myös toimivat kunnolla.

Tuntemattomat linnut Hilkka etsii ja tunnistaa internetin avulla tai alati keittiön pöydällä olevasta lintukirjasta.

Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

Vähintään kerran viikossa Hilkka Laajala puhdistaa ruokinta-automaattien ja muiden ruokintapaikkojen alustat ja maan kaikesta töhnästä. Pilaantuneet jyvät menevät kompostoriin.

– Salmonellaa pitää varoa. Etenkin jos tulee suojaisia ja sateisia säitä, niin silloin jyvät pilaantuvat helposti. Erityisesti punatulkut ovat varsin herkkiä sairastumaan salmonellaan.

Kevään edetessä lintujen ruoka-apu vähenee ja huhtikuulla Hilkka odottelee muuttolintuja saapuvaksi. Pihapiirissä on 32 linnunpönttöä odottamassa etelän
tulijoita. Keväällä Laajalan pihapiirissä konsertoivat uudet solistit.