1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Talvivaara-ohjaaja: Työttömyys voi johtaa vaikka omiin Isis-joukkoihin Itä-Suomessa

DocPoint-dokumenttielokuvafestivaalilla ensi-iltansa saaneen Talvivaaran miehet -elokuvan ohjaaja ei olisi halunnut tehdä elokuvaa Talvivaarasta. Aihe kuitenkin veti mukaan. Dokumentti käsittelee ympäristöongelmista tunnettua kaivosyhtiötä sen työntekijöiden arjen kautta.

Elokuvat
Talvivaaran miehet elokuvan kuva.
Tähtihetkessä keskusteltiin Talvivaaran työntekijöitä käsittelevästä dokumenttielokuvasta.

Tällä viikolla DocPointissa ensi-iltansa saanut _Talvivaaran miehet _-dokumentti kuvaa kaivostyöntekijöiden arkea työpaikallaan, hengenvaarallisten kaasujen ympäristössä. Sivussa kuvataan myös paikallisia ympäristöaktivisteja ja koomisessa valossa näyttäytyvää Talvivaaran johtoa.

Aamu-tv:n Tähtihetkessä vieraillut ohjaaja Markku Heikkinen ei halunnut alun perin tehdä elokuvaa aiheesta.

– Se van jysähti syliin asuessani Kainuussa paluumuuttajana. Talvivaara veti mukanansa niin kuin joku olento, magneetti.

Nuoret työntekijät pulassa

Heikkinen kantaa huoltaa nuorista työntekijöistä.

– Talvivaarassa on tosi nuori työyhteisö. Prosessityön ja teollisuustyön ammattilaisten työpaikkoja on Suomessa kadonnut 10 vuoden aikana noin 160 000. On huoli nuorista ammatti-ihmisistä. Me voidaan pian saada omat Isis-joukot Itä-Suomeen. Tämä oli kärjistettyä, mutta ihminen turhautuu, jos ei saa tehdä työtä, sanoo Heikkinen.

Aloittaessaan aiheen parissa 2012 Heikkisen ajatus oli selvittää dokumentissaan Talvivaaran vaikeaselkoista tuotantoprosessia.

– Minua kiinnosti tieto ja valta eli se kuka hallitsee prosessia. Matkanvarrella alkoi kiinnostaa työmiesten arvostus ja kunnia, miten he selviävät siellä etulinjassa.

Kaivostyöläiset lähtivät dokumenttiin harkinta-ajan jälkeen

Talvivaaran työntekijät eivät aluksi olleet kiinnostuneita elokuvasta koettuaan negatiivista julkisuutta. Projekti alkoi kuitenkin edetä, kun Heikkinen sai kontaktin Talvivaaran silloiseen työntekijään Juha Korhoseen.

– Markku otti yhteyttä, että haluaisi tehdä elokuvan ja antoi miettimisaikaa. Otin yhteyttä työkavereihin ja pohdittiin, että lähdetään mukaan. Oli tärkeä, että nähdään asiat työntekijän kannalta, sanoo entinen kaivostyöntekijä Juha Korhonen.

Elokuvan päähenkilöiltä ei puutu huumoria. Itseironista vitsiä väännetään kaasunaamarit päässäkin.

– Työkaverit auttavat paljon, ei ilman hyviä työkavereita ja huumoria onnistuisi. Kyllä se on taloudellinen toimeentulo, minkä takia siellä loppuun asti pyristeltiin, sanoo Korhonen.

Talvivaaran miehet -ohjaaja ei tiedä, palaako enää Talvivaaraan työn merkeissä.

– Toivoisin, että Talvivaara lähtisi minusta pois. Siellähän se olento jyskää itsekseen, sanoo Heikkinen.

Talvivaarasta on valmistumassa toinenkin dokumentti ja muita elokuvia on ollut vireillä. Entinen työntekijä Juha Korhonen toivoo, että Talvivaara vielä nousisi ja joku kertoisi sen tarinan.

– Toivon, että siellä säilyisi työpaikat. Ne saisivat käydä siellä töissä, jotka haluavat. Tahdon, että Talvivaara säilyy, kunhan kaikki asiat vaan saadaan kuntoon.

Twitter: @tahtihetki (siirryt toiseen palveluun)