1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Poikkeusluvat mansikkasyöppöjen hävittämiseksi on haettava nyt

Suomessa haetaan vuosittain useita satoja poikkeuslupia esimerkiksi mansikanviljelijöitä kiusaavien räkättirastaiden hävittämiseksi. Kotitarveviljelijälle lupaa ei myönnetä, vaan toiminnan on oltava ammattimaista.

Kuva: Helmi Nykänen / Yle

Viljelijöiden on syytä olla nyt liikenteessä, mikäli mielii saada ajoissa poikkeusluvan vahinkoa aiheuttavien lintujen hävittämiseksi keväälle ja kesäksi. Poikkeuslupa tarvitaan rauhoittamattomalle linnulle sen rauhoitusajaksi. Variksen, harmaalokin, merilokin, kesykyyhkyn ja räkättirastaan rauhoitusaika on Kainuussa 1.5.–31.7. ja harakan 10.4.–31.7.

– Muuna aikana vuodesta näitä saa hävittää, jos muut edellytykset ovat kunnossa, sanoo Riistakeskus Kainuun erikoissuunnittelija Marko Paasimaa.

Korppi on rauhoitettu poronhoitoalueen ulkopuolella kokonaan, eikä sen hävittämiseksi myönnetä poronhoitoalueen ulkopuolelle lupia lainkaan. Poronhoitoalueella rauhoitusaika on sama kuin harakalla.

– Käytännössä korpille ei ole koskaan myönnetty poikkeuslupaa Kainuussa, koska se ei syö mansikoita tai vastaavia, kertoo Paasimaa.

Uusi viljelmä ei saa lupaa

Kainuussa poikkeuslupia haetaan vuosittain puolenkymmentä. Sen sijaan muualla Suomessa poikkeuslupahakemuksia voi tulla 60–70 per riistanhoitoalue. Koko maassa käsitellään vuosittain satoja hakemuksia.

– Luvat ovat lintudirektiivin mukaisia, joten ne eivät ole ihan yksinkertaisia tehdä. Jos lupia on käsiteltävänä useampia, niin niitä ei tehdä 1–2 päivässä, vaan se on muutaman kuukauden projekti. Sen jälkeen kun päätös on tehty, on vielä 30 päivän valitusaika. Lupaa ei laiteta heti täytäntöön kuin vain poikkeuksellisissa tapauksissa, selvittää Marko Paasimaa.

Jos aloittaa ensi kesänä mansikanviljelyn ja spekuloi, että varmasti niitä räkättirastaita tulee, niin se ei riitä perusteeksi.

Marko Paasimaa

– Kainuussa poikkeuslupien hakijat ovat lähinnä mansikanviljelijöitä ja lupia haetaan lähinnä räkättirastaalle. Luvalla saa tappaa käytännössä muutamasta kymmenestä pariin sataan räkättirastasta, hän jatkaa.

Paasimaa ei usko, että poikkeuslupahakemuksia tulee tänä vuonna kuitenkaan yhtä paljon kuin aiempina vuosina, sillä viime vuoden keväänä voitiin ensimmäistä kertaa myöntää viisivuotisia lupia. Suurimmalla osalla pitkänlinjan viljelijöistä Paasimaa uskoo nyt olevan pidempi lupa.

Jotta poikkeusluvan voi saada, pitää toiminnan olla ammattimaista. Kotitarpeisiin mansikoita viljelevän ei siis ole mahdollista saada poikkeuslupaa vahinkoa aiheuttavien lintujen hävittämiseksi. Ammattimaistakin viljelyä on pitänyt olla pidempään, jos luvan mielii saada.

– Jos aloittaa ensi kesänä mansikanviljelyn ja spekuloi, että varmasti niitä räkättirastaita tulee, niin se ei riitä perusteeksi. Ensin on myös kokeiltava muita konsteja vahinkojen torjumiseksi.