1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Hymyn takana voi piillä huijari – varomatonta sohvasurffaajaa voidaan käyttää hyväksi

Sohvasurffaus on loistava tapa matkustaa edullisesti ja tavata uusia ihmisiä. Seikkailu saattaa kuitenkin muuttua kiusalliseksi tai jopa vaaralliseksi, jos ei osaa varautua oikein.

ilmiöt
Palmuranta auringonlaskussa.
Arja Lento / Yle

Sohvasurffaus eli Couchsurfing (siirryt toiseen palveluun)on miljoonien seikkailuhenkisten matkailijoiden suosima tapa majoittua. Se on helppo ja halpa tapa majoittua ja kokea matkakohteensa paikallisen silmin. Moni matkustaja on saanut palvelun kautta jopa elinikäisiä ystäviä, mutta kaikki eivät ole yhtä onnekkaita.

Palveluun mahtuu nimittäin myös mitä erilaisimpia pyrkyreitä ja huijareita, jotka kärkkyvät hyväuskoisia matkustajia oveliin ansoihinsa. Varomaton matkailija voikin pettyä pahasti ja hauska seikkailu voi muuttua kiusalliseksi tai jopa vaaralliseksi.

Huijarin mielessä matkustajan rahat

Osa majapaikkaa tarjoavista henkilöistä eivät suinkaan tarjoa kattoa pään päälle pelkästä solidaarisuudestaan. Kuuban pääkaupungin Havanan matkaopassivusto (siirryt toiseen palveluun)varoittaa etenkin yksin matkustavia nuoria naisia ilmaista majapaikkaa tarjoavista huijarimiehistä.

Viekottelevan hymyn ja kauniiden sanojen takana saattaa olla toive ilmaisesta lentolipusta ja helposta pakoreitistä hyväuskoisen matkaajan kustannuksella.

Sivustolla kuvaillaan huijareita kouluttautuneiksi, älykkäiksi pettureiksi, jotka etsivät hyväuskoisia naisia haaviinsa. He kertovat etsivänsä elämänsä rakkautta, joskin tosiasiassa heillä saattaa jo olla vaimo tai tyttöystävä. Viekottelevan hymyn ja kauniiden sanojen takana saattaa olla toive ilmaisesta lentolipusta ja helposta pakoreitistä hyväuskoisen matkaajan kustannuksella.

Huijaustapaukset ovat ulkoasiainministeriön kriisi- ja avustustilanteiden johtaja Jussi Tannerin mukaan monesti vaikeita selvittää.

– Nämä ovat sellaisia yksityisoikeudellisia kiistoja, jotka kuuluvat poliisille. Näitä asioita pitää yleensä kyseisen maan oikeuslaitoksessa itse olla valmis ajamaan, jos haluaa näihin jonkun ratkaisun, Tanner toteaa.

Uhkailua ja syyllistämistä

Erilaisissa matkustusblogeissa ja keskustelusivustoilla nousevat esiin negatiiviset kertomukset sohvasurffauksesta. Tarinoissa toistuu usein sama kaava: nuori, yksinään matkustava nainen majoittuu ystävällisen oloisen miehen tykö. Myöhemmin matkustajille kuitenkin selviää, ettei miehillä ole pelkkä majoitusmielessään.

Vieraassa maassa matkustavaa saattaa myös pelottaa majapaikatta jääminen.

Matkaajaa saatetaan painostaa seksiin "palkkioksi" majapaikasta. Jos tähän ei suostuta, saattaa matkustaja saada niskoilleen syyllistämistä ja manipulointia. Matkailusivustoille kirjoittaneet kertovat myös majoittajan uhkailevan kirjoittavansa vieraasta huonoja arvosteluja palvelun nettisivuille, jotta kukaan enää tulevaisuudessa tätä henkilöä suostu majoittamaan. Vieraassa maassa matkustavaa saattaa myös pelottaa majapaikatta jääminen.

Jussi Tanner painottaa omien tuntemusten ilmaisemisen tärkeyttä tilanteen ratkaisemisessa.

– Viaton ehdottelu kuuluu ihmisten väliseen kanssakäymiseen ja tilanteen tulisi ratketa siitä kieltäytymällä. Jos tilanne kuitenkin tuntuu siltä, että siitä on vaikea kieltäytyä, on kyseessä jo vakavampi asia.

Uhkailun kohteena voi olla vaikea toimia järkevästi, mutta oman turvallisuuden tulisi kuitenkin painaa vaakakupissa huonoja arvosteluja enemmän.

– Eiköhän ne arvostelut ole sille majoittajalle ole paljon vakavampi asia, jos hän pyrkii seksuaaliseen hyväksikäyttöön, Tanner toteaa.

Luota vaistoosi

Vieraanvaraisuuteen ja luottamukseen perustuva palvelu on monesti suhteellisen luotettava, joten ennen matkaa kannattaa tutustua majoittajan saamiin palautteisiin jo ennen matkaa.

Jos kokee tilanteen fyysisesti tai turvallisuuden kannalta uhkaavaksi, on viisainta poistua tilaneesta kokonaan.

Jussi Tanner

– Jos järjestelmä toimii, se on aika lahjomaton. Tässä on kuitenkin kyse luottamukseen perustuvasta ihmisten välisestä kanssakäymistä, joten se varmasti useimmiten toimii, mutta pettymyksiäkin voi tulla, ulkoasiainministeriön kriisi- ja avustustilanteiden johtaja Jussi Tanner pohtii.

Ulkoasiainministeriön tietoon ei ole toistaiseksi tullut yhtään ilmaismajoituspalveluiden kautta suomalaiseen matkustajaan kohdistunutta vaaratilannetta. Jos tilanne kuitenkin vaikuttaa epämiellyttävältä, Tanner suosittelee ensimmäisenä käyttämään omaa harkintakykyä.

– Jos alkaa hälytyskellot soida, että tilanne ei ole sellainen, kun on luvattu, kannattaa olla tarkkana. Jos kokee tilanteen fyysisesti tai turvallisuuden kannalta uhkaavaksi, on viisainta poistua tilaneesta kokonaan.

Ulkoasiainministeriön päivystysnumero palvelee matkaajaa vuorokauden ympäri. Sieltä hämmentynyt matkustaja voi kysyä neuvoa.

– Meillä on paikallistuntemusta ja kielitaitoa ja voimme tilanteen tullen antaa yhteystietoja ja neuvoja matkustajalle, Tanner kertoo.

Tanner painottaa, että jos matkailija epäilee jotakin rikollista olevan tapahtumassa, ensimmäisenä tulee ottaa yhteyttä paikallisiin viranomaisiin.

Jutun kirjoittaja on toimittajaharjoittelijana Yle Etelä-Karjalan toimituksessa.

Lue seuraavaksi