1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ihmisen muistijärjestelmä

Hassut lorut auttavat muistamisessa – "KOIra KAlusi LOUnaaksi LUun"

Taikuri ja mentalisti Pete Poskiparta suosittelee kehittelemään muistettavista asioista absurdeja tarinoita. Kauppalista pysyy varmuudella mielessä, kun mielikuva hullunkurisista elintarvikkeista saa nauramaan.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ajalla, jolloin kaikki yhteisön tieto oli tallennettuna ihmisten muistissa, laulujen ja lorujen merkitys oli suuri. Niiden avulla muistissa säilyi monimutkainenkin tapahtumakulku ja paljon tärkeitä yksityiskohtia.

Yhä edelleen hassut lorut ja oudot lauseenpätkät palvelevat muistamisen apuvälineinä. Monen mieleen on tallentunut loppuelämäksi kouluaikoina käytettyjä muistisääntöjä, joiden avulla opeteltiin kielioppia tai esimerkiksi maatiedon faktoja.

Pohjanmaan joet muistaa seuraavasta lorusta Oulu siika pyhä kala, lesti ähtävä Lapuan kautta Kyröön

Väli-ilmansuunnat pysyvät mielessä lorussa: KOIra KAlusi LOUnaaksi LUun

Englanninkielen sanajärjestyksen muistaa SPOTPA-sanasta eli subjekti predikaatti, objekti, tapa, paikka, aika

Liioittelu on tehokas muistikeino

Taikuri ja mentalisti Pete Poskiparta on muistamisen ammattilainen. Hänellä on käytössään monia tekniikoita muistin tueksi. Numerosarjojen muistamisessa auttaa, jos miettii mielessään jokaiseen numeroon sopivan kuvan. Pete Poskiparran ykkönen on kynttilä, numero kaksi on joutsen, kolme on avatut käsiraudat, nelonen on purje, viisi on ongenkoukku ja niin edelleen. Numeroita vastaavista kuvista hän kehittelee hulluja tarinoita, joiden avulla numerosarja pysyy muistissa.

– Itse ajattelen joskus numerot kirjaimina ja rakennan niistä sanoja. Se on jo hieman monimutkaisempaa, taikuri ja mentalisti Pete Poskiparta kertoo.

Hyvä apu muistamisessa on huumori. Pete Poskiparta neuvoo rakentamaan muistettavista asioista absurdeja kuvia.

Kakun voi kuvitella linja-auton kokoiseksi

Pete Poskiparta, mentalisti

– Kaikki liioittelu auttaa.

Esimerkiksi ostoslistan ulkoaoppimisen avuksi Pete Poskiparta suosittelee hullunkurisia mielikuvia. Kun kuvat palautuvat mieleen, ne muistuttavat ostettavista tavaroista.

– Juustoa ja kananmunia. No, voi ajatella vaikkapa että se juustopaketti on halkaistu ja ne kananmunat löytyvät juuston sisältä. Sitten maitoa. Siihen voi jatkaa kuvittelua, niin että halkaiset kananmunan ja sieltä löytyy maitopurkki ja niin edelleen.

Sama toimii muidenkin muistettavien asioiden kanssa kuten päivämäärien ja tehtävien.

– Jos tehtävänäsi on muistaa tiettynä päivänä tuoda kakku, niin tehokas muistikeino on liioitella kaikkea, mikä kakkuun liittyy. Kakun voi kuvitella linja-auton kokoiseksi. Voi luoda mielikuvan, jossa kakku on niin valtava, että sen saa sisälle rakennukseen vain sahaamalla seinän irti, havainnollistaa taikuri ja mentalisti Pete Poskiparta.

Osa muistisäännöistä on kaikille tuttuja, osa yllättäviä

Kitaran viritys: E, A, D, G, H, E = Esko Aho Diggaa Golfista, Halonen Ei

tai

Esko Ahon Datsun Gee, Hitaasti Etenee

Kun Yle Etelä-Karjala kyseli radion aamulähetyksessä kuuntelijoiltaan hyviä muistisääntöjä, kävi selväksi että muistisäännöt ovat toimineet. Monet lorut olivat säilyneet kirkkaana mielessä vuosikymmenien ajan.

Venäjän lipun värit muistaa valkosipulista, eli valko, si- ja pu- (vaakaraitoina valkoinen, sininen ja punainen)

Viron lipun värit: sinisen taivaan alla, mustassa mullassa asuu valkoinen sydän (vaakaraitoina sininen, musta ja valkoinen)

Ranskan lipun värit: s'il vous plait eli sininen, valkoinen, punainen (pystyraitoina vasemmalta sininen, valkoinen ja punainen)

Saksan lipun värit: Mikkelin pallokissat eli musta, punainen, kulta (vaakaraitoina musta, punainen ja kulta)

Eräs soittaja kertoi, että Suomen kaikki rannikkokaupungit Oulusta Kotkaan oppi koulussa laulamalla. Samoin Etelä- ja Väli-Amerikan maat opeteltiin laululla, jonka soittaja osasi vielä yli 50 vuoden jälkeen.

Onko kuu nouseva vai laskeva?

Tietyt asiat taitavat olla vaikeita muistettavia sukupolvesta toiseen. Muistisäännötkin ovat pysyneet samoina. Esimerkiksi kuukaudet joissa on 31. päivää, voi katsoa nyrkkiin puristetun käden rystysistä.

Nousevan ja laskevan kuun tunnistamiseen on monta muistisääntöä. Taivaalla olevaan sirppiin kuvitellaan p-kirjaimen pitkä viiva. Jos p on oikeinpäin on kuu nouseva, jos p:n pullukka osa on viivan vasemmalla puolella, on kuu laskeva.

Tai sitten kuunkatsojakin voi ottaa käyttöön nyrkkinsä. Kuvitellaan, että nyrkki painetaan kuun sisään. Jos sirppi jää kuun oikealle puolelle, on kuu nouseva. Jos taas sirppi on vasemmalla, on kuu pienenemään päin.