Hyppää sisältöön

Pienillä lämpölaitoksilla edessä isoja investointeja – EU valmistelee päästörajoituksia

Pienet ja keskisuuret kuntien, teollisuuden ja kasvihuoneiden lämpölaitokset joutuvat investoimaan satoja tuhansia euroja hiukkaspäästöjensä pienentämiseen. Euroopan Uniossa valmistelussa oleva direktiivi koettelee erityisesti kotimaisia polttoaineita käyttäviä lämpölaitoksia.

Kuva: Olli Koski/Yle

EU:n tuleva päästöjen rajoittaminen koskisi pieniä alle 50 megawatin polttolaitoksia. Kuntien, teollisuuden ja kasvihuoneiden lämpölaitosten on saatava hiukkaspäästönsä 20-50 milligramman tuntumaan savukaasukuutiossa. Vaatimus on kova monelle lämpölaitokselle.

Esimerkiksi Alajärven kaukolämpölaitoksen päästöt on pudotettava neljännekseen nykyisestä. Lämpölaitos käyttää pääpolttoaineena turvetta ja sen ohessa puuta. Viime vuonna Alajärven Lämpö Oy:n mitatut hiukkaspäästöt olivat noin 200 milligrammaa savukuutiota kohden.

– Puuta ja turvetta polttavaan laitokseen on hankittava tehokkaat uudet suodattimet. Puhutaan sadoista tuhansista euroista, ehkä jopa 400 000:sta, sanoo toimitusjohtaja Kari Pesu.

Kaukolämmön hintaan lisää nousupaineita

Ympäristöministeriössä arvioidaan, että reilut viisisataa polttolaitosta eri puolilla maata joutuu investoimaan joko uusiin laitoksiin tai päästöjen puhdistuslaitteisiin. Tarjolla on mm. pussisuodattimia ja sähkösuodattimia.

Alajärvellä mietitään vanhan laitoksen savukaasujen puhdistamisen lisäksi aivan uuden lämpölaitoksen rakentamista. Alajärvellä on pidetty kaukolämmön hinta ennallaan kolme vuotta, mutta nyt uudet investoinnit luovat kovaa painetta kaukolämmön hintaan. 

– Uuden laitoksen myötä investoinnit nousevat neljään viiteen miljoonaan euroon. Sillä saisimme asiat kuntoon, mutta kyllä se näkyy sitten lämmön hinnassa, laskee toimitusjohtaja Kari Pesu.

Alajärven kanssa samankaltaisessa tilanteessa ollaan myös mm. Vimpelissä. Sen sijaan Kauhavan, Laihian ja Isonkyrön kaukolämpölaitokset ovat saaneet päästönsä kuriin ja uusia investointeja ei tarvita.

Pienten polttolaitosten päästöjä rajoittavaa säädöstä valmistellaan tämän kevään aikana Euroopan parlamentissa. Lopulliseen muotoon ehdotus saataneen ensi syksynä. Komission esityksessä pienlämpölaitosten päästöjen pudottamista perustellaan terveyssyillä. Raja-arvot tulevat voimaan 2025-2030.

.
.