Kyläteatteri rakensi lavasteeksi jättimäisen paperikoneen

Tervakosken kylä Janakkalassa on osa harvinaista tarinaa Suomessa. Kylän ja sen keskellä olevan paperitehtaan yhteiselo on jatkunut jo lähes kaksisataa vuotta. Nyt Napialan Työväennäyttämö kertoo 110-vuotisjuhlanäytelmässään tarinaa kylän, sen asukkaiden ja tehtaan suhteesta. Näytelmä perustuu todellisiin tarinoihin ja henkilöihin tehtaan historiassa.

kulttuuri
Ihmiset poseeraavat paperikoneen edessä teatterin lavalla.
Timo Leponiemi / Yle

Tehdas on toiminut Tervekoskella jo 197-vuotta ja työllistänyt monta sukupolvea. Näytelmän suunnittelu alkoi kolme vuotta sitten tarinoiden keräämisellä ja lavasteiden suunnittelulla, kertoo ohjaaja Sanna Saarela.

– Olemme keränneet monenlaisia tarinoita siitä, mitä tehtaan ympärillä on tapahtunut. Näytelmä kertoo 1950-, 60- ja -70 -luvuista, mitä kaikkea tehtaalla on silloin tapahtunut, millä tavalla tehdas on silloin ollut mukana yhteisössä. Jos tehdas on nykyään keskeisessä asemassa kylässä, oli se silloin vielä tiivimmässä kosketuksessa tervakoskelaisten arkeen.

Lavasteiden rakentaminen vei kaksi vuotta

Näytelmässä on suuressa osassa lavasteet. Näyttämölle on rakennettu varsin vaikuttavan, äkkiseltään hyvinkin aidon näköinen paperikone. Vaikka kone on tehty vain puusta ja pahvista, sen paperirullat pyörivät. Lavastuksesta vastaavalla Jarmo Koukkarilla meni yli vuosi koneen rakentamiseen.

Pituutta koneella on kuusi metriä, korkeutta yli kaksi metriä ja leveyttäkin puolitoista metriä. Jos tehdas ja sen tarinat ovat tuttuja katsojalle saattaa näytelmästä löytää muutakin tuttua kuin paperikone.

– Kyllähän kaikkien hahmojen taustalla on oikea henkilö ja tarinat, mitä tässä kerrotaan, pohjautuvat todellisiin tapahtumiin. Jos olet ollut tehtaalla töissä, uskon, että löydät näytelmästä tuttuja henkilöitä ja tarinoita. Olemme ottaneet kuitenkin taiteellisia vapauksia yhdistellä eri henkilöitä ja tarinoita, naurahtaa Saarela.

Yhteisöllisyyttä, romantiikkaa ja viinan polttoa

Aikanaan tehdas on ollut osa kylää, se on tarjonnut työpaikkoja, koteja, yhteistä tekemistä, rakkautta ja mahdollisuuden viinan polttoonkin.

– Emme halua antaa liian siloiteltua kuvaa tehtaan arjesta. Kyllä siellä on monenlaisia tarinoita ja niitä sellaisia laitapuolenkin tarinoita. Emme ajatelleet antaa mitään ylevöittävää kuvaa elämästä, mutta kyllä tässä tietenkin Tervakoski ja elämä täällä nostetaan tietynlaiselle jalustalle, koska aiheesta kuitenkin tehdään näytelmä, hymähtää Saarela.

Pienen kylän keskellä sijaitseva tehdas on ollut iso osa tervakoskelaisten elämää. Näytelmä kuvaakin erityisesti sitä yhteisöllisyyttä, mitä paperitehdas on tuonut koko kylälle. Näytelmä on suuri ponnistus pienelle Tervakosken kylälle.

– Minun mielestä Tervakoski ja tehdas ovat yhtä ja varsinkin ennen vanhaan suhde oli vielä voimakkaampi kuin nykyään. Näytelmä on kiinnostanut yleisöä jo etukäteen ja lippujen ennakkomyynti on sujunut hyvin, pohtii Napialan Työväennäyttämön puheenjohtaja Pekka Tamminen.

Parhaimmillaan Tervakosken paperitehtaalla oli töissä noin 1500 henkeä. Nykyäänkin tehdas työllistää kolmisensataa ihmistä.