1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuoleman tohtori työskenteli Oulussa

Lääkäri Aribert Heim oli yksi kaikkien aikojen etsityimmistä natsirikollisista. Hän oli yksi pahamaineisista kuoleman tohtoreista, jonka tie kulki hirmutekojen jälkeen Pohjois-Suomeen ja Ouluun.

Kuoleman tohtori Aribert Heim oli yli 190 senttiä pitkä ja hän oli Itävallassa maajoukkuetason jääkiekkoilija.

Aribert Heim oli yksi natsisaksan pahamaineisimmista kuoleman tohtoreista. Hän pestautui vapaaehtoisena SS-joukkoihin 1940, kunnes hän siirtyi nopeasti komennuksen myötä Mauthausen-Gusenin keskitysleirille.

Keskitysleirillä hänen tiedetään tehneen kiduttavia ja tappavia lääketieteellisiä kokeita eläville vangeille. Natsisaksan tuhoamiskoneiston pyövelin kerrotaan muun muassa avanneen elävien ihmisten vatsoja ilman puudutusta tai nukutusta. Vatsoista hänen sanotaan poistaneen vankien sisäelimiä, hänen kerrotaan myös seuranneen vankien kuolinkouristuksia sadistisena vierestä.

Yksi etsityimmistä natsirikollisista työskenteli Oulussa

Toisen maailmansodan pyörteissä kuoleman tohtori Aribert Heimin tie vei komennuksen myötä Pohjois-Suomeen ja Ouluun, jossa hän toimi lääkärinä.

Heimin palvelus Saksan kuudennessa SS-vuoristodivisioonassa alkoi helmikuussa 1942 ja jatkui ainakin saman vuoden lokakuuhun. Natsien omien tietojen mukaan Heim toimi Oulun alueella pitempäänkin ja hänellä oli myös oululainen tyttöystävä. Hän ei siis ollut Oulun kaupungin palveluksessa, vaan hän oli itävaltalainen natsi, joka tuli Ouluun sotilastehtävissä.

Saksalaisten sotasairaala oli nykyisessä Kontinkankaan hyvinvointikeskuksessa

Pohjois-Suomessa työskennelleiden saksalaisten lääkäreiden toimista tiedetään hyvin vähän, vaikka suomalaisten ja saksalaisten lääkäreiden suhteet olivat sodan aikana tiiviit.

Professori Reijo Heikkisen mukaan Saksalaisten sotasairaala Krigslazarett 3/677 toimi kesästä 1941 lähtien entisessä Oulun läänin sairaalassa eli nykyisessä Kontinkankaan hyvinvointikeskuksessa syksyyn 1944.

– Samassa talossa toimi myös suomalaisten sotilassairaala 32. Kun Heim palveli Oulussa, hän toimi lääkärinä juuri kyseessä olevassa sairaalassa. Lokakuussa 1942 Oulun suomalainen sotasairaala luovutti saksalaisten käyttöön tiloja keskuskansakoululta, teknilliseltä koululta, Diakonissalaitokselta ja Snellmanin lastenparantolasta. Toivontien tienoilla oli sotasairaala, Deutsche Krigslazarett Oulu.

Kuoleman tohtorin pako

Lapin sodan alkaessa Heim joutui lähtemään kohti pohjoista. Hän toimi tuolloin ilmeisesti saksalaisten joukkojen lääkärinä aina siihen asti, kunnes joukot vetäytyivät Suomen puolelta Norjaan.

Kuoleman tohtori Aribert Heim vangittiin Yhdysvaltain toimesta, mutta jostain selittämättömästä syystä hänet vapautettiin. Tämän jälkeen Heim eli Saksassa aina 60-luvulle saakka.

Kun syyttäjillä oli riittävästi aineistoa häntä vastaan, Heim katosi. Hänen tiedetään eläneen eri nimillä eri puolilla maailmaa, mutta koskaan eläessään hän ei joutunut vastaamaan rikoksistaan ihmiskuntaa vastaan.