Kolmen suomenhevosen kokoinen Ulla on reilusti yli 1 000 kiloa jäätävää kilttiyttä ja kuuliaisuutta

Kuusivuotias Ulla tuli Suomeen Ranskasta. Jotkut epäilivät, että tamma ei kestä Suomen talvea, mutta mitä vielä. Ulla kestää ja viihtyy. Montaa samanlaista hevosta ei Suomen raitilla kävele vastaan. Ulla on XXXL, ja se syö kuin hevonen.

ilmiöt
Hevonen emäntänsä kanssa ulkona talvella
Tiina Kokko / Yle
Vaalea hevonen syö heiniä ulkona talvella

Hämeenlinnassa asuva Ulla on rodultaan percheron. Se on vankka ja iso, mutta kaunis työhevonen, jolta luonnistuu metsä- ja peltotyöt. Raskaampikin kuorma kulkee Ullan matkassa, sillä tammalla on säkäkorkeuteen matkaan noin 185 senttiä ja paino on arvioitu mittanauhatekniikalla reilusti yli 1 000 kiloon. Percheron-rodun hevosten paino vaihtelee ranskankielisen Wikipedian mukaan 500 ja 1 200 kilon välillä.

Mittakaavaa voi laskea myös kavion koosta. Jos tavallisella hevosella kenkä on kooltaan neljän luokkaa, Ullan kavioon naulataan kenkä, jonka numero on 14.

Heinää ja kauraa kuluu, mutta se on kaiken väärti, sanoo Ullan omistaja Jaana Saaristo.

– Kyllähän se oli rakkautta ensi silmäyksellä ja yhteistyön alkua sitten, kun se sattuman kaupalla oli Ulla, joka minulle valikoitui.

Perrchenhevosen kavio
Tiina Kokko / Yle

Saaristo haki Ullan Ranskasta. Sen jälkeen nainen ja hevonen ovat olleet ylimmät ystävykset ja sen myös näkee. Siitä, miten Saaristo puhuu, katsoo ja käsittelee hevosta. Siitä, miten Ulla seuraa emäntänsä jokaista liikettä, hamuaa taskusta porkkanaa, eikä päästä katsettaan irti.

– Ulla on oikea hevonen. Se on oikea työhevonen. Se on paras kaveri ihmiselle, ja se on minun paras kaverini. Sitä on niin vaikea selittää ilman, että alkaa silmäkulmat kostua, mutta sanotaan, että siinä on kaikki, mitä hevosessa voi olla

Suomen suurin ainakin painonsa perusteella

Ulla on vielä keskenkasvuinen, vasta kuusivuotias. Edessä on vielä ainakin 25 vuotta. Korkeutta Ulla ei enää kasva, mutta massaa saattaa tulla vielä lisää. Ainakin painon perusteella Ulla on Suomen suurin hevonen.

Suomeen on rekisteröity vain muutamia puhdasrotuisia perchenhevosia, ja Ulla on niistä ainoa tamma. Saaristoilla on myös toinen percheron, ori Herkules, mutta Herkules se vasta keskenkasvuinen on. Ikää on noin puolitoista vuotta.

– Ulla on jäätävän kiltti, nöyrä, kuuliainen ja siinä kohtaa, jos meinaa voimat loppua, se nöyryys ja yritteliäisyys on sellaista, että se haluaa miellyttää. Se haluaa tehdä ihmiselle töitä ja minulle töitä.

Se alkoi maalta ja yhdestä kuvasta

Jaana Saaristo kasvoi Lopella, maalla isoäidin helmoissa. Kotona oli aina suomenhevosia.

Sitten joskus elämässäni näin valkoisen työhevosen kuvan, ja ajattelin, että tuosta tulee minun hevoseni.

Jaana Saaristo

– Percheron oli minulle loppujen lopuksi helppo valinta. En koskaan oikein osannut kuvitellakaan, että on muita oikeita työhevosia kuin suomenhevosia. Sitten joskus elämässäni näin valkoisen työhevosen kuvan, ja ajattelin, että tuosta tulee minun hevoseni.

– Aikuisiällä jouduin etsimään ja katselemaan, mikä se hevonen olisi. Enkä silloin tiennyt millaista haavemaailmaa itselleni rakensin. Melkein 50 vuotta siinä meni ennen kuin sen hevosen löysin, Saaristo kertoo.

Ulla on tullut tutuksi niin Hämeenlinnassa kuin Janakkalassakin, sillä Ullalla on usein kärryt tai vankkurit perässä ja sitten mennään. Ulla on kiertänyt myös muun muassa Seinäjoella Tangomarkkinoilla ja Porissa jazzeilla.

– Hauska kuulla, että jostain Rovaniemeltä asti kysytään, että onko teillä se Ulla-hevonen. Kyllähän Ulla varmasti on laajasti tunnettu hevonen, sillä me olemme paljon kiertäneet ja tullaan kiertämään.

Mutta yksi asia on varma. Jaana Saaristo ei Ullaa koskaan myy, vaikka tarjouksia on sadellut. Turha siis yrittääkään.

Otsikkoa muutettu 2.2.2015 klo 16:16: ...1 500 kiloa ...reilusti yli 1 000 kiloa. Lisäksi tekstiä tarkennettu: ...painoa mukavat 1 500 kiloa muutettu: ...paino on arvioitu mittanauhatekniikalla reilusti yli 1 000 kiloon. Lisätty 2.2.2015 klo 14.50 Percheron-rodun hevosten paino vaihtelee 500 ja 1 200 kilon välillä ranskankielisen Wikipedian mukaan.