Etelän isot kaupungit eivät herätä kotiseuturakkautta – ”Moni on muuttanut muualta”

Yle Uutiset kysyi netissä suomalaisilta, missä näiden henkiset kodit sijaitsevat. Suurin osa Uudenmaan kunnista sijoittuu kyselyn tulosten häntäpäähän. Etenkään Espoo ja Vantaa eivät herättäneet suurta kotiseuturakkautta.

Kotimaa
Espoon Keilaniemessä sijaitsee useiden Suomen suurimpien yritysten pääkonttoreita.
YLE

Yle Uutisten tekemä nettikysely osoitti, että ihmisen henkinen koti rakentuu monesti lapsuuden muistojen ja synnyinalueen kulttuuripiirteiden ylle. Asukaslukuun suhteutettuna kysely osoitti, että vain harva tuntee pääkaupunkiseudun suuria kaupunkeja henkiseksi kodikseen. Etenkin Vantaa ja Espoo jäivät listan häntäpäähän.

Kävimme kyselemässä Espoon kaduilla, miksi kaupungit eivät herätä kotiseuturakkautta.

– Nämä ovat aika isoja ja laajalle levittäytyneitä alueita. Kaupunginosat tuntuvat ikään kuin omilta pieniltä kaupungeiltaan. En ole koskaan oikein ottanut pääkaupunkiseutua omakseni, toteaa Savonlinnasta pääkaupunkiseudulle muuttanut Miikka Neuvonen.

Espoon omaksi henkiseksi kotikaupungikseen nimennyt Pekka Nurmi on samoilla linjoilla, mutta uskoo myös voimakkaan muuttoliikkeen vaikuttavan asiaan.

– Moni espoolainen ei ole syntyjään täältä, vaan muuttanut tänne muualta. Lisäksi Espoo mielletään aina vähän Helsingin lähiöksi, sanoo Nurmi.

"Tämä on vain asuinpaikka, koti on muualla"

Osa kohtaamistamme kaupunkilaisista olivat selkeästi sitä mieltä, että vaikka työ tai opiskelu pakottaa asumaan kasvukeskuksissa, veri vetää edelleen pienempiin synnyinkaupunkeihin tai maaseudun rauhaan.

– Minun mielestä Espoo on aika kylmä paikka siinä mielessä, että ihmiset eivät tervehdi toisiaan ja täällä ei ole sellaista lämpöistä tunnelmaa, sanoo Outi Tiensuu.

– Kyllä oma henkinen koti on varmaan Vihdissä. Siellä on niin rauhallista ja sellaista maaseutumaista. Tämä kaupungin hälinä ei kauheasti viehätä minua, sanoo puolestaan Nelli Sarha.

Nuoremmista Espoolaisista löytyi kuitenkin muutama, jotka tunsivat kaupungin omakseen.

– Täällä on kaikki kaverit, koulu ja muu elämä. Olen juuri hakenut Joensuuhun opiskelemaan, mutta tulen kyllä käymään Espoossa niin paljon kuin pystyn, sanoo Inna Nyyssönen.