Vanhojen autojen maakunnassa huolehditaan kulkuneuvosta tunnollisesti itse

Vanhemmat autot ovat tekniikaltaan yksinkertaisia ja sopivat siksi Kainuun kylmään ja vaihtelevaan ilmastoon. Toisaalta iäkäs auto hylätään katsastuksessa uutta autoa helpommin.

liikenne
Mies tarkastaa auton akun kuntoa.
Toni Pitkänen / Yle

Vanha auto päihittää uuden ainakin yhdessä asiassa: se on usein tekniikaltaan yksinkertaisempi. Kainuun A-katsastusasemien esimies Teppo Korhonen sanoo, että uudemmassa autossa, jossa on enemmän sähköllä toimivia laitteita, on myös enemmän mahdollisia vikapaikkoja.

– Vanhojen autojen akseliston nivelrakenteet ovat yksinkertaisemmat, ja sitä kautta vikapaikkoja on vähemmän kuin uusissa autoissa. Kainuussa, missä on pitkiä pakkaskausia ja lämpötilanvaihteluita, yksinkertaisempi ratkaisu on usein toimivampi kuin monimutkainen, Korhonen sanoo.

Toisaalta iäkkään auton osat ovat kuluneemmat kuin uuden, mikä altistaa autoa vioille. Korhonen myös muistuttaa, että uudemmat autot saastuttavat ja kuluttavat vanhoja vähemmän.

Monet huolehtivat autosta itse

Kainuussa ajetaan A-katsastuksen vikatilaston mukaan vanhoilla autoilla. Autojen keskimääräinen ikä on Kainuussa 14 vuotta, kun koko Suomessa se on 12 vuotta. Korhonen uskoo, että yleinen taloustilanne vaikuttaa siihen, ettei autokanta uudistu täällä yhtä nopeasti kuin Suomessa keskimäärin.

– Täällä on myös enemmän ihmisiä, jotka huolehtivat autostaan itse, ja jotka ovat tottuneet käyttämään tiettyä merkkiä ja mallia. Auton ostaminen on myös tunnekysymys. Tietyt ihmiset tykkäävät tietyistä merkeistä, ja vaihtaminen mietityttää.

Teppo Korhonen poseeraa katsastushallissa.
Eeva Pentikäinen / YLE

Jotkut ihmiset myös luottavat vanhoihin autoihin uusia enemmän. Sähköisiä laitteita täynnä olevalle autolle on vaikeaa tehdä itse mitään, jos se vaikka jumahtaa tien päälle.

– Uudempaa autoa voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta korjata kotona, Korhonen myöntää.

Kainuulaiset hoitavat autojaan tunnollisesti

Se, miten autoa käyttää, on ensimmäinen lähtökohta. Auton osat eivät kestä repivää käyttöä.

Teppo Korhonen

Vaikka Kainuussa ajetaan vanhemmilla autoilla kuin Suomessa keskimäärin, on ensimmäistä kertaa katsastuksessa hylättyjen autojen osuus kaikista autoista vain alle prosentin suurempi kuin koko maassa.

– Eron voisi kuvitella olevan suurempikin. Tilastot kertovat siitä, että kainuulaiset huoltavat autoaan tunnollisesti, Korhonen sanoo.

Auton saa Korhosen mukaan kestämään pitkään, kun sitä käyttää nätisti ja huoltaa säännöllisesti.

– Se, miten autoa käyttää, on ensimmäinen lähtökohta. Auton osat eivät kestä repivää käyttöä. Huollolla on vikoja ennaltaehkäisevä merkitys. Jos nivel vaihdetaan vasta, kun alkaa kuulua ylimääräisiä ääniä, korjausreissusta tulee kalliimpi.